15-12-24

Raspunsuri la rugaciuni

Ca la Dumnezeu nimic nu este imposibil.”

Luca 1:37

Samuel, un strain din Libia, citea Biblia in timpul pauzei de la serviciu. Cand una dintre colegele lui , Amal, l-a intrebat ce face, Samuel i-a spus ca ii place sa citeasca Biblia sa il cunoasca pe Isus.

Amal i-a spus lui Samuel ca ea a avut un vis despre Isus. In vis, ea nu a putut sa vada clar fata lui Isus, dar a stiut ca este El. Era intuneric, dar apoi lumina a patruns printre nori si deodata pamantul de jos s-a transformat in apa. Ea s-a uitat sus si L-a vazut venind din cer si ea a fost foarte speriata. Ea i-a spus lui Samuel ca ea intotdeauna are astfel de vise.

O zi sau doua mai tarziu, Samuel a impartasit marturia lui cu Amal. Dumnezeu l-a schimbat din caile lui rele si i-a dat o noua viata. Isus i-a schimbat inima. Amal a ascultat cu intentie, apoi a exclamat, “ Multumesc Dumnezeului tau ca a facut aceste lucruri pentru tine!”.

Samuel nu poate sa continue lucrarea cu Amal datorita restrictiilor culturale dintre femei si barbati. Samuel spera sa o introduca unei femei care il urmeaza pe Isus.

Intr-un alt oras, o familie de libieni ucenici ai lui Cristos au fost unsi cu ulei de alti crestini care se rugau pentru ei sa fie imputerniciti de Duhul Sfant cu indrazneala sa impartaseasca Vestea Buna. Luna urmatoare unul dintre ei a avut oportunitatea sa se roage pentru o ruda bolnava care a fost vindecata. Un altul dintre libienii crestinii a marturisit cum Duhul Sfant a luat mania care in mod constant fierbea inauntrul lui si a inlocuit-o cu pace. De atunci el se roaga si studiaza Cuvantul cu mare bucurie.

Noi ne apropiem de sfarsitul anului de rugaciune pentru Libia, dar sa nu ne oprim sa ne rugam pentru Libia. Voi veti continua sa primiti scrisori de rugaciune, dar ele vor fi trimise lunar si nu saptamanal. Haideti sa continuam sa ridicam aceasta natiune la Dumnezeu cum ne aminteste Duhul.  Noi suntem multumitori pentru marturii, ca si cele de mai sus, a modurilor recente in care Dumnezeu a raspuns rugaciunilor noastre. Haideti sa continuam sa cerem pentru mai mult astfel incat libienii sa se ridice si sa ia locul lor inaintea tronului lui Dumnezeu…

Citeste, roaga-te, si mediteaza Isaia 60:1-3.


15-12-17

Rusine si Durere

“ şi- i vor pune numele Emanuil“, care, talmăcit, înseamnă:„Dumnezeu este cu noi“.

Matei 1:23

Khadijah nu a vazut niciodata rapitorii ei care se apropiau de ea in timp ce mergea acasa de la scoala intr-o zi de iarna. Totul s-a intamplat foarte repede. Pana in ziua de astazi, ea nu isi poate aduce aminte cu claritate. Ea este inca obsedata de cosmarul pe care l-a trait. Ei au tinut-o trei zile inainte sa o arunce la usa tatalui ei. Ea a fost batuta si hainele ei erau rupte. Familia ei a fost devastata. Ei stiau ca vecinii vor vorbi despre familia lor.  Ei au fost cuprinsi de rusine.  Ei au decis ca Khadija nu mai putea sa mai traiasca cu ei. Ceea ce i s-a intamplat nu ar fi vina ei, dar acum era in dezonoare. Ea a fost trimisa departe- fara familie, fara onoare, renegata.

Salah este un barbat care a fost rapit. In drumul lui la serviciu, el a fost rapit si tinut pentru rascumparare.  Rapitorii l-au amenintat ca il ucid daca familia lui nu plateste.

Mohamed a fost retinut pentru doua luni. Rapitorii lui l-au tinut legat la ochi intr-un container de transport si l-au batut regulat.

Acestea sunt incidente obisnuite in Libia de astazi. Oricine are bani traieste cu frica de a fi urmariti de talhari care i-ar rapi si i-ar ameninta pe ei sau membri familiei.

Cum meditam la venirea lui Isus pe pamant in acest seson de Advent, hai sa ne rugam pentru libieni sa gaseasca mantuire, mangaiere, si vindecare in Isus. Roaga-te pentru uncenicii Lui sa fie condusi la libienii care sunt flamanzi de mantuire si mangaiere.

Citeste, mediteaza, si roaga-te Isaia 11:1-10. 


15-12-10

Inima Tatalui

Cum M’a trimes pe Mine Tatăl, aşa vă trimet şi Eu pe voi. 

Ioan 20:21

Un libian crestin care traieste in afara tarii impartaseste un vis pe care l-a avut in urma cu multi ani:

“In visul meu, m-am vazut pe mine intorcandu-ma la pamantul tatalui meu in Libia. Pe pamantul lui sunt maslini. In visul meu am vazut ca pomii erau plini cu masline, mai mari decat maslinele normale. Culoarea lor era foarte inchisa si uleiul a inceput sa curga din masline. Recolta era gata. Dar eram foarte trist pentru ca tatal meu statea. M-am uitat la el si am intrebat: “ Ce s-a intamplat? De ce nu culegii maslinele? Recolta este gata.” El s-a uitat la mine si a zis , “ Nu am pe nimeni care sa ma ajute.” Am fost foarte trist pentru ca am vazut masline pe jos cu uleiul lor curgand. Maslinele erau gata sa fie culese. Pe celelalte pamanturi, fiecare isi culegea maslinele, cu exceptia maslinelor de pe pamantul tatalui meu.

“M-am trezit simtandu-ma trist. Am spus liderului bisericii mele despre vis. Explicatia era aceasta: Maslinele sunt inima oamenilor libieni. Tatal era Tatal Nostru din cer. Nimeni nu ajuta cu recolta- tara nu are lucratori sa imparta Vestea Buna. Maslinile care lasa ulei sunt inimile libienilor care sunt gata pentru lucrarea lui Dumnezeu.”

“Daca Isus Cristos este Dumnezeu si a murit pentru mine, apoi nici un sacrificiu nu este prea mare pentru mine sa il fac pentru El.” – C.T. Studd

Citeste, roaga-te si mediteaza Luca 2 : 8-18.


15-12-03

Haos

El va face ca domnia Lui să crească, şi o pace fără sfîrşit va da scaunului de domnie al lui David şi împărăţiei lui.

Isaia 9:7

Thoraya obisnuia sa accepte tot ceea ce i se intampla ca voia lui Dumnezeu. Ea nu a pus niciodata la indoiala ceea ce s-a intamplat in viata ei. Chiar daca familia si tribul ei nu l-au placut pe Ghaddafi, viata nu era prea rea pentru ei.  Cateva dintre rudele Thorayei au murit luptand pentru rebeli in timpul revoltei din 2011, dar familia ei se simtea mandra ca ei au murit ca martiri pentru o Libie noua si libera. In ciuda luptelor tanarului guvern, ea si prietenii ei inca se bucurau de viata si erau multumiti cu religia lor. Ei nu aveau nici o dorinta sa chestioneze viata lor.

In ultimul an si jumatate, aceasta s-a schimbat. Viata a devenit mai instabila acum decat a fost sub Ghaddafi. Inca de la primele alegeri ale Libiei din 2012, cei din guvern nu au putut sa controleze numeroasele militii si grupuri inarmate care au castigat putere in timpul revolutiei din 2011.

Aceste grupuri s-au fragmentat si s-au multiplicat, si lupta in tara continua. Un raport recent al UN estimeaza ca 1700 de grupuri armate si militia sunt active in Libia. Cateva din aceste grupuri folosesc instabilitatea actuala sa solutioneze socoteli si certuri mai vechi dintre triburi.

Libienii nu se mai simt in siguranta. Legea nu ii mai protejeaza si politia este de obicei prea speriata sa intervina, sau , simplu, nu este operationala.

UN estimeaza ca 2.44 milioane libieni- aproape jumatate din populatia tarii- au fost afectati de lupte, conducand la lipsa alimentelor, apei, electricitatii, si a medicamentelor. Calitatea vietii si accesul la serviciile de baza variaza mult in interiorul tarii. Situatia din Tripoli este mai rea decat acum cinci ani , dar este mult mai stabile decat in Benghazi. Majoritatea libienilor intervievati de UN in august au spus despre copii lor ca au putut sa frecventeze scolile, pe cand rata de inscriere a scazut cu 50% de la intensificarea luptei din 2014.

Multi libieni, ca si Thoraya si prietenii ei, au devenit mult mai mult disperati. Ei se angajeaza in diferite discutii despre ce este gresit in tara lor. Thoraya i-a socat pe toti cand a spus ca religia lor este de vina pentru toate calamitatea. Din ce in ce mai multi libieni pun intrebari pe care nu le-ar fi pus niciodata inainte.

Chiar daca Libia experimenteaza schimbari in guvern si conducere, se pare ca intunericul- care si-a castigat intrarea prin pacatele de-a lungul generatiilor- nu se clinteste.

Haidem sa strigam la Dumnezeul luminii sa rupa blestemele de peste tara astfel incat libienii sa il caute pe Isus si sa il gaseasca.

Citeste, mediteaza si roaga-te Matei 2:1-11.


15-11-26

Cuvantul lui Dumnezeu

Şi Cuvîntul S’a făcut trup, şi a locuit printre noi, plin de har, şi de adevăr. Şi noi am privit slava Lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl.

John 1:14

Aveam 18 ani cand am decis sa Il urmez pe Isus. Ceva in inima mea ma presa sa ma predau lui Isus. Pentru o singura zi am fost ucenicul Lui si apoi am renuntat pentru ca mi-a fost frica de familia mea si auzisem istorii cum despre cum oamenii au fost ucisi pentru convertirea la crestinism. Comunitatea mea musulmana nu era zeloasa, ei erau ignoranti ai altor religii si nu vroiau ca cineva sa puna intrebari. Ei se asteptau ca toata lumea sa accepte simplu credinta musulmana care era grea si neschimbata ca otelul.

Intr-o zi am intalnit un crestin smerit care facea reparatii pentru fratele meu. Cand am vorbit cu el era bland si fata lui stralucea. Mi-am dat seama ca el era crestin din cauza numelui lui, si am fost mai mult atras de el. L-am vazut des si l-am intrebat despre Cristos si despre Biblie.  Niciodata nu am crezut ca Biblia a fost schimbata si am fost uimit ca prietenii mei musulmani pretind ca fusese schimbata, chiar daca Coranul ne spune clar ca trebuie sa credem si chiar sa studiem Biblia. Chiar spune ca musulmanii daca au ceva intrebari, ei trebuie sa intrebe “ oamenii Cartii”, care sunt, crestinii.

Cum il intrebam despre Biblie, el a sugerat ca poate sa imi dea una si ca pot sa citesc singur. El mi-a spus ca era Biblia lui si nu are alta pentru ca nu este nici o Biblie in librariile din Libia. Am luat Biblia de la el si am fost foarte fericit dar in acelasi timp mi-a fost frica ca familia mea ar putea afla. Imediat ce am inceput sa citesc Biblia in camaruta mea incuiata, am simtit bucurie in inima mea. Am fost atras de ea, dar nu a mers prea adanc.

Dupa o saptamana i-am dat Biblia inapoi. L-am intrebat daca el poate sa ma invete mai mult despre credinta lui, dar el s-a intors in tara sa inainte de a se intampla aceasta. L-am rugat sa imi aduca o Biblie cand se intoarce. Si am inceput sa studiez Biblia si invataturile lui Cristos. Am invatat depsre puterea lui Cristos si m-am bucurat de partasia vietii cu Domnul. Am inceput sa ma rog cu adevarate rugaciuni in Cristos si am incetat cele cinci rugaciuni zilnice, pe care le simteam ca o rutina zilnica

De Ajunul unui Nou An , m-am rugat o rugaciune simpla: “ In Numele ingerilor Domnului si in Numele lui Mesia, te chem Domnul cerului. Elibereaza-mi trupul de pacat pana la sfarsitul eternitatii. Cer aceasta in Isus Cristos, Amin.”  Am proclamat ca Cristos este Domnul si Salvatorul meu si Rascumparatorul, Cel care a inviat din morti pentru mine si pentru toata lumea sa ne salveze din pacatele noastre. Eu nu mai cunosc frica si lipsa de siguranta pentru ca Domnul este cu mine- Lumina mea si Mantuirea mea.

Am dormit acea noapte complet relaxat in duhul meu. Am vrut sa strig cu voce tare sa las lumea sa cunoasca ce s-a intamplat: m-am pocait si am acceptat Cristos ca Domn si Mantuitor..

Citeste, mediteaza si roaga-te Ioan 6:36-40.


15-11-19

Diaspora Libiana

Stăruiţi în dragostea frăţească. Să nu daţi uitării primirea de oaspeţi, căci unii, prin ea au găzduit, fără să ştie, pe îngeri.

Evrei 13:1-2

Un numar estimativ de 2 milioane libieni traiesc in afara Libiei in tarile vecine, cei mai multi in Tunisia si Egipt dar de asemenea in cateva tari vestice. Putini dintre ei sunt inregistrati ca refugiati, deci este dificil sa se stie numarul exact.  Cativa dintre au parasit tara din cauza legaturilor lor cu regimul Gaddafi; altii au plecat pentru a-si continua educatia si nu s-au mai intors din cauza nesigurantei si incertitudinii; si altii au plecat din cauza violentei.

Nevoile lor fizice poate nu sunt atat de groaznice ca atator refugiati africani si din Orientul Mijlociu care isi fac drum prin Libia spre Europa. Totusi, libienii care traiesc in afara tarii tanjesc dupa prietenia si legatura cu localnicii din tara lor gazda. In timp ce este dificil sa ajungi cu Evanghelia la libieni cat timp ei raman in Libia, diaspora libiana prezinta o oportunitate pentru ei sa auda Vestea Buna.

Andrew, care lucra in Libia, relateaza experienta urmatoare: “ Am mers recent la o cafea libiana intr-un oras european unde multi libieni traiesc acum. Am fost atras intr-o conversatie plina de viata cu un libian conservatorist a caror cuvinte de despartire m-au uluit. El a spus ‘ Traiesc aici de 12 ani si acum este prima data cand am stat si am avut o reala conversatie cu un localnic. ‘ In contrast, consider timpul meu in Libia unul calduros, ospitalier pe care l-am primit de la multi straini locali.

Un crestin libian explica mai departe: “ Libienii sunt foarte sociali. Le place sa aiba mese impreuna. Viata sociala este importanta, ca de asemenea si respectul unul pentru celalalt.  Daca ei vad aceasta ei se simt bine primiti. Biblia vorbeste despre ‘iubiti-va unul pe altul’. Cand crestinii iubesc si poarta de grija, libienii sunt atrasi la Isus. Dar libienii sunt dati la o parte cand oamenii ataca Coranul sau cand crestinii le vorbesc cu o atitudine “ Voi sunteti gresiti si noi avem dreptate.”

Haidem sa ne rugam ca biserica lui Dumnezeu sa poata oferi adevarata ospitalitate pentru acei libieni care acum sunt straini intr-un alt pamant , pentru ca noi care am fost straini lui Dumnezeu , am avut privilegiul de a fi acceptati ca prieteni ai lui Dumnezeu.

Citeste, mediteaza, si roaga-te Efeseni 2.


15-11-12

Continua sa ceri…

Cereţi, şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi, şi vi se va deschide. “

Matei 7:7

Lui Youssef ii place sa discute religie cu prietenul lui strain John, un discipol al lui Isus. El gaseste credinta prietenului John in Isus ciudata , dar cateodata pare ca Youssef este mai mult interesat in discutie decat in cautarea adevarului.

Unul din verii lui Youssef, Ahmed, a cumparat o Biblie dupa ce a urmarit un film cand a fost in strainatate. Cand Ahmed s-a intors in Libia, el l-a intrebat pe John despre viata lui Isus si de ce El a murit pentru pacatele noastre. El nu este sigur daca el poate sa aiba incredere in ceea ce este scris in Biblie, deoarece, ca cei mai multi musulmani, Ahmed crede ca Biblia a fost schimbata.

Pentru Youssef si varul lui Ahmed, religia este doar a castiga puncte cu Dumnezeu. Ei cred ca tu poti sa castigi mai multe puncte prin rugaciunea la moschee in locul rugaciunii facute acasa. Dand cu generozitate saracilor si celor in nevoie de asemenea iti aduce mai multe puncte…In Ziua Judecatii, Dumnezeu iti va pune toate faptele bune si rele pe un cantar; daca faptele bune cantaresc mai mult decat faptele rele este posibil ca Dumnezeu sa te primeasca in Rai. Youssef and Ahmed vad ca in modul in care John vorbeste despre salvare, rugaciune, si post este diferit, dar ei se gandesc ca poate John este inselat.

Tareq este un alt libian musulman care este prieten cu un strain, numit Paul, care lucreaza in tara sa. Din pura curiozitate, Tarek a inceput sa intrebe noul prieten Paul despre religia lui. Dupa conversatie, Tarek a descarcat de pe internet Biblia si a citit cartea Apocalipsa. El auzise cateva istorii despre Isus mai inainte si auzise ca Isus are par alb. Tareq a fost foarte surprins cand a citit in Apocalipsa ca Isus chiar avea par alb. Cateva dintre cunostintele lui Tareq au inceput de asemenea sa citeasca despre Isus si Biblia si sa puna intrebari lui Paul.

Libienii se straduiesc sa faca oaspetele sa se simta ca acasa si ei poate pun intrebari din curtoazie sau doar sa inceapa o conversatie, dar aceasta nu inseamna ca ei au dorinta sa stie mai mult.  Dar totusi, Dumnezeu pune libienii in contact cu oamenii Lui in multe diferite moduri, si ce poate incepe ca o conversatie de politete poate sa le scanteieze in ceva mai adanc si sa ii incurajeze sa caute adevarul.

Instabilitatea si haosul au destabilizat libienii din confortul lor si ii face sa caute mai mult- in special pentru pace si adevar, Biblia spune ca noi nu trebuie sa cadem de oboseala ca sa facem binele, dar ca vom culege la timpul potrivit ( Galateni 6:9). Hai sa nu obosim prin a cere si a bate la poarta cerului pentru ca ochii libienilor sa se deschida, si ca ei sa devina constienti de nevoia unui Salvator. Haidem sa ne rugam ca ei sa vina la Isus si ca ei sa-I faca cunoscut nevoile lor asa incat El sa ii salveze si sa ii vindece.

Citeste, mediteaza si roaga-te Marcu 10:46-52. 


15-11-05

Hotare

‘Eu Însumi- zice Domnul- voi fi un zid de foc de jur împrejurul lui, şi voi fi slava lui în mijlocul lui!…”

Zaharia 2:5


www.talkradionews.com

Libia are 1770 kilometri de litoral ca de altfel 5000 kilometri de frontiere terestre poroase, cele mai multe in zone desertice slab populate.

Gaddafi, care a fost ucis in revolta din 2011 din Libia, ar fi pretins cinci miliarde de euro (5.37 miliarde de dolari) in fiecare an de la Europa sa compenseze costurile de supraveghere a granitelor si a luptei impotriva traficului de persoane. Gaddafi a folosit politicile sale de imigratie sa preseze membrii UE (in special Italia, fosta putere coloniala a Libiei). In absenta unui autoritati de stat de la caderea lui Gaddafi, granitele poroase ale Libiei sunt exploatate de ISIS si alte grupari extremiste, militii, si traficanti. Cu milioane de dolari care au fost produsi prin trecerea granitei ilegal, aceste organizatii au folosit traficul de persoane, arme, si droguri sa finanteze activitatile lor. Triburi ca Tuareg si Tebu depind de venitul pe care il primesc prin asistarea traficului de la trecerea granitei ca principala lor sursa de venituri.

Lipsa unui guvern stabil unit si o forta de politie puternica permite traficului sa continue. Nu este numai destructiv pentru Libia, dar exploteaza de asemenea si pune in pericol  refugiatii din Africa si din Orientul Mijlociu.

Africanii din Sub- Sahara sunt traficati in Libia prin granitele din sud (via Sudan, Niger, si Chad). Sirienii, care sunt un procent semnificativ din acei traficati, de obicei vin via Algeria.
Tunisia a experimentat doua atacuri teroriste in acest an, si autoritatile condamna controlul slab de la granita Libiei. In amandoua atacurile, tunisienii care au fost implicati s-au strecurat la granita sa primeasca antrenament cu ISIS in Libia.

Granitele poroase ale Libiei au permis fortele intunericului sa se bucure de distrugerea vietilor libienilor si mai departe. Cum petreci timp in rugaciune in aceasta saptamana, roaga-te ca Isus, Lumina Lumii, sa expulzeze aceste puternice forte ale intunericului.

Citeste, mediteaza si roaga-te Psalmul 18:7-15


15-10-29

Cum arata o biserica?

Dar vine ceasul, şi acum a şi venit, cînd închinătorii adevăraţi se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr; fiindcă astfel de închinători doreşte şi Tatăl.

Ioan 4:23

Paul s-a imprietenit cu cativa libieni din orasul unde locuieste. El deseori pune intrebari despre religia lor:” Ce spune coranul despre moartea lui Isus? De ce tu spui ca Biblia a fost schimbata? Coranul nu spune asta, nu?

Ei nu au considerat niciodata aceste intrebari mai inainte, si ii fac sa se simta inconfortabil.
Intr-o zi Mokhtar il intreaba pe Paul daca el poate sa mearga la biserica cu el. Paul deja avea o programare in acea zi si nu a putut sa mearga. El i-a explicat lui Mokhtar ca biserica nu este doar o cladire fizica. Mai degraba, biserica este a fi in partasie cu alti crestini. O biserica poate fi oriunde.

Dar Mokhtar nu a fost satisfacut si a mers la biserica singur. Preotul l-a intampinat si l-a intrebat cum il cheama si de unde vine. Mokhtar a mintit despre nationalitatea lui pentru ca i-a fost teama ca cineva sa afle despre el. El a plecat imediat dupa ce s-a terminat serviciul divin.

Totusi, o foame s-a trezit in el. El a mers la Paul si i-a pus aceste intrebari: “ La cine se inchina in biserica? La Dumnezeu sau Isus?

In acelasi timp, Mokhtar a incercat sa faca lumina in intreaga lui experienta cu biserica prin a face glume in fata celorlalti prieteni ai lui. Totusi, unuia dintre prietenii lui i s-a starnit curiozitatea si a vrut sa mearga la biserica de asemenea.

Actualul climat de violenta in numele religiei cauzeaza multi musulmani libieni sa inceapa sa aiba indoieli asupra credintei lor.  Totusi, ‘crestinismul’ asa cum este portretizat la televizor in cladiri bisericesti traditionale este strain pentru ei si culturii lor. Ei nu numai ca au nevoie de o revelatie a lui Isus, dar de asemenea si de o revelatie a ceea ce este biserica.

Libienii care il urmeaza pe Isus de asemenea doresc sa stie ce este o biserica. Cand privesc la televizor, ei vad crestinii adunandu-se si inchinandu-se in cladiri mari ceea ce nu este posibili pentru ei. Roaga-te ca Isus sa-i conecteze unul cu celalalt in El intr-un mod care sa se potriveasca contextului lor.

Citeste, mediteaza si roaga-te Fapte 2:21, 37-47


15-10-22

Kufra

Iată, voi face ceva nou, şi- i gata să se întîmple:să nu- l cunoaşteţi voi oare? Voi face un drum prin pustie, şi rîuri în locuri secetoase.

Isaia 43:19

Sud-estul Libiei este dominat de mari  intinderi ale Desertului Sahara. In mijlocul desertului masiv se afla mica depresiune. Depresiunea gazduieste o mana de oaze.  Acestea ar fi de mica importanta cu exceptia faptului ca acestea sunt amplasate strategic chiar in mijlocul desertului.

Datorita acestei locatii, Kufra este de mult timp un centru de comert, legal si ilegal. Este un punct central pentru contrabanda, droguri, trafic, migranti si trecere ilegala a frontierelor. Zona este condusa de tribul Cartels care sfideaza orice guvern, adesea continuand comertul lor si mentinand autonomia prin impartirea unei portii din profitul lor guvernului.

Zona este de asemenea un loc sfant al ordinului Senussi, o forma a sufismului islamic. Aceasta a devenit cand liderul Senussi din 1894 a decis sa se stabileasca la Kufra pentru siguranta. Mai tarziu, in 1951, liderul Senussi regele Idris a devenit conducatorul Libiei. El a mentinut aceasta pozitie pana cand a fost dat la o parte de colonelul Gadaffi prin lovitura de stat in 1969.

Kufrah a ramas strans legata de politica nationala, religie si miscarile migratoare.  Se pare ca in present Kufrah este dominata cu o latura negativa si daunatoare din cauza importantei sale speciale. Roaga-te ca oamenii sa inteleaga cine sunt in ei in Cristos, si ca planurile lui si scopurile lui sunt mai mari si mai dulci decat orice ceea ce ei stiu in present.

Citeste, mediteaza si roaga-te pe Isaia 35:4-8


15-10-16

Media

“Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima.”

Ieremia 29:13

O foarte cunoscuta profesoara libiana care lucra in Vest a scris un articol despre evenimentele curente din Libia  pe un website libian popular de stiri. Ea a scris ca, pana in present, este convinsa ca cinci tinere libiene s-au intors de la islam si au devenit crestine prin mesajele evangheliei care au fost impartasite cu ele prin media.  Apoi, ultima dintre aceste femei i-a spus,” Acesta este Domnul l-a care vreau sa ma inchin si sa-L urmez. El este Dumnezeul dragostei, pacii, onoarei- spre deosebire a ceea ce vedem in islam, in special in aceste zile de conflict, contradictii, si cruzime… El este singurul care poate sa garanteze paradisul pentru aceia care cred…Uite ce mi-a spus Domnul astazi…” Tanara femeie i-a aratat profesoarei un mesaj pe telefonul ei care spune: O scrisoare de la Tatal ceresc…”

Aceasta i-a servit ca un semnal de desteptare profesoarei. Pe cand seici si liderii regionali se cearta unul cu altul si sunt incapabili de a raspunde intrebarilor sau de a permite tinerilor sa chestioneze religia lor, aceste tinere femei au cercetat si au gasit o noua cale spre Dumnezeu. Profesoara a intalnit mai multi adolescenti care au primit aceasta cale- Calea lui Isus- si care au spus ca au gasit bucurie si pace in Isus.

Ea a citat Scriptura si conversatii spirituale din acest website, rezultand in vizitarea website-ului a mai multi libieni care au vazut ei insusi ceea ce ea vroia sa spuna. Ea se prezinta “ O voce libiana pentru libieni”. Noi il laudam pe Domnul pentru folosirea profesoarei in ajutarea oamenilor de a gasi o cale spre adevar.

Dumnezeu foloseste media digitala nu numai sa comunice mesajul evangheliei la libieni, dar de asemenea sa incurajeze libienii sa il urmeze pe Isus.  Cu internetul disponibil, libienii pot fi contactati prin website-uri si media sociala. Mult mai multi oameni acceseaza internetul prin telefoanele mobile si viziteaza website-urile crestine si paginile de facebook, cautand raspunsuri la intrebarile lor si problemele lor.

Nu toata lumea este bucuroasa cu aceasta. Aceia in pozitii de autoritate incearca sa blocheze site-urile crestine astfel incat sa nu poata fi accesate din Libia.

Asa cum meditam la Scriptura, hai sa ne rugam ca libienii sa caute si sa gaseasca adevarul despre Isus cand sunt captivati de media sociala. Rugati-va ca Duhul Sfant sa conecteze credinciosii si cautatorii prin internet si ca nici o putere si autoritate sa nu previna acest lucru.

Citeste, mediteaza si roaga-te Isaia 55:1-11


15-10-08

Tuareg

Cîntaţi lui Dumnezeu, cîntaţi! Cîntaţi Împăratul nostru, cîntaţi! Căci Dumnezeu este împărat peste tot pămîntul:cîntaţi o cîntare înţeleaptă! ”
Psalm 47:6,7
www.ibtimes.co.uk

In ciuda climatului de curent conflictual si de depresiune economica, triburile tuarege s-au intalnit in orasul Ghat pentru Festivalul Anual de Muzica si Patrimoniu Cultural la inceputul lui iunie. Fie ca dansul si cantatul lor sa se transforme in lauda si inchinare Regelui!

Tuaregii sunt cam 20.000 de oameni in Libia si traiesc in coltul sud-vest al tarii langa orasul Obari si Ghat. Original, tuaregii au trait ca nomazi in desertul Sahara, si astazi ei se gasesc de asemenea in tari vecine ca Niger, Mali si Algeria. Tuaregii in Libia vorbesc dialectul berber Tamahaq.

Sub regimul trecut, tuaregii au fost marginalizati, refuzandu-le cetatenia, si le-au lipsit o reprezentare politica. Qaddafi a angajat tuaregi din alte tari sa lupte pentru el in revolutie. Tebus, un alt grup tribal, a luptat de cealalta parte cu revolutionarii. Inca din 2011, fusesera ciocniri continui intre Tebus si celelalte triburi. O sursa majora a acestui conflict era asociat cu disputarea controlului peste rutele comerciale din sud ca si de asemenea zacamintele cheie de petrol. Recent, batranii din ambele triburi locale, Tuareg si Tebu au fost de acord cu oprirea focului, care va rezulta, speram, intr-un acord de pace.

Rugati-va ca tuaregii sa nu devina radicali odata cu cresterea prezentei grupurilor islamice in sudul Libiei, dar ca ei sa aiba nevoile lor adresate si implinite- pentru dezvoltare economica, locuri de munca, suportul statului a limbii si culturii, si un mai mare acces la drepturi cetatenesti.

Citeste, roaga-te, mediteaza Romani 15:9-13


15-10-01

Vise si viziuni

După aceea, voi turna Duhul Meu peste orice făptură; fiii şi fiicele voastre vor prooroci, bătrînii voştri vor visa visuri, şi tinerii voştri vor avea vedenii.”

Ioel 2:28

Cand Waleed a avut 10 ani, el a avut un vis: o usa s-a deschis pentru el in Cer si oamenii din spatele usii purtau haine albe si acolo era o Mare Lumina in jurul lor.

Apoi cand a fost un adolescent acea usa s-a deschis pentru el din nou in acelasi mod. Dupa multi ani de sete dupa Adevar, si-a pus tot efortul in ritualul celor cinci rugaciuni zilnice, stragand catre Dumnezeu, el a intalnit pe cineva care il urma pe Isus si i-a facut cunoscuta Biblia.

In noaptea in care Waleed l-a acceptat pe Isus ca Mantuitor si Rascumparator, Cristos i-a aparut in vis din nou: Isus era crucificat si atarna pe cruce, strapuns. Cand Waleed s-a trezit dimineata el i-a spus mamei lui ca a avut un vis cu Cristos crucificat si strapuns pe cruce

Ea i-a spus : “ Aceasta inseamna ca tu ai avut o puternica victorie peste ceva” si ea nu i-a reprosat nimic. Noaptea urmatoare Cristos i-a aparut  intr-o minunata priveliste si a deschis Biblia pentru el si a citit din Cartea Vietii si i-a spus lui Waleed: “ Eu sunt Adevarul si Viata.”

Viziunea a continuat si dupa doua zile, Cristos i-a aparut cu un zgomot puternic. Biblia a fost deschisa si cuvintele au fost proclamate de o Lumina. El nu a vazut niciodata o asemenea lumina in viata lui. Cand s-a trezit si-a adus aminte visul de cand avea 10 ani.

El a stiut secretul din inima lui- dragostea lui pentru Cristos si religia dragostei si a partasiei cu Domnul in viata. El a stiut ca a primit viata vesnica pentru dragostea lui pentru Cristos. Acum el traieste pentru Cristos fara ca familia lui sa stie pentru ca el stie ce ar putea sa se intample- l-ar putea costa viata. Dar, el incearca sa impartaseasca credinta lui cu persoane pe care le intalneste. Waleed a spus: “ Iti spun ca nu am cunoscut sensul vietii pana cand l-am intalnit pe Cristos si am cunoscut dragostea mea pentru El in inima mea.”

Dumnezeu foloseste vise si viziuni ca sa aduca libieni la El. Un libian ucenic a lui Cristos explica ca libienii dau o mare importanta viselor. Daca cineva primeste o viziune sau un vis ei il iau in serios si ei sunt gata sa asculte si sa il primeasca pe Isus. Cand ei iau o Biblie : “ ei nu numai ca o citesc , dar o ‘mananca’.” Hai sa continuam sa cerem ca visele si viziunile lui Isus sa creasca.

Citeste, mediteaza si roaga-te 1 Ioan 1:1-7


15-09-24

Tobruk

“pentrucă, întrucît n- au cunoscut neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, au căutat să- şi pună înainte o neprihănire a lor înşişi, şi nu s’au supus astfel neprihănirii, pe care o dă Dumnezeu.”

 Romani 10:3

Tobruk, un oras port pe coasta mediteraneeana de est a Libiei, aproape de granita egipteana, are o populatie cam de 120.000 de locuitori.

Orasul are un port adanc ,puternic protejat natural. Este probabil cel mai natural port din Africa de Nord, dar nu are locuri evidente de debarcare deoarece este inconjurat de stanci si desert. Zona inconjuratoare de desert este putin populata cu pastori nomazi care calatoresc din oaza in oaza. Tobruk a devenit faimos in cel de-al doilea razboi mondial ca o fortareata strategica pentru aliatii care au fost sub asediu pe masura ce incercau sa intarzie Germania sa avanseze in Egipt.  Dupa independenta Libiei din 1951, Regele Idris al Libiei a avut palatul lui in oras la Bab Zaytun. Tobruk a fost traditional o fortareata a dinastiei regale Senussi si una din primele orase care s-au revoltat impotriva lui Gadddafi, Imediat dupa inceputul revolutiei din 2011, orasul a ajuns sub controlul lui NTC ( Consiliul National de Tranzitie) care se opunea lui Gaddafi.

In septembrie 2014, HOR ( Casa Reprezentativilor), recunoscuta international ca guvern al Libiei, s-a relocat din Tripoli la Tobruk dupa ce militia a numit  Libya Dawn a ocupat capitala in august 2014 si a stabilit un consiliu rival- GNC ( Congresul National General).

Orasul a vazut mai putina violenta decat celelalte orase libiene, dar nu a fost scutit de ea. In mai 2015 banditi inarmati au incercat sa il asasineze pe Abdullah al-Thinni, primul ministru al HOR din acel timp, in drumul lui la aeroport, dar a reusit sa scape. Atacul a fost in legatura cu liderii tribali din Tobruk.
.
Tobruk joaca o parte cheie in afacerile curente ale Libiei. Multe tratate de pace dintre guvernele din Tobruk si Tripoli au fost respinse.

Recent aceasta a fost postata pe o pagina de facebook din Tobruk:

“Nu te gandi prea mult, dar iarta mult.
Dumnezeu deschide usa prin iertare dar nu prin gandire.
Cere iertare de la Dumnezeul Atotputernic si pocaieste-te Lui. “

Poate aceasta este cheia pentru oamenii din Tobruk si Libia sa se impace unii cu altii. Pe masura ce luam timp sa ne rugam pentru acest oras, sa ne rugam si pentru impacarea lor cu Dumnezeu prin Isus Cristos.

Citeste, mediteaza si roaga-te 2 Corinteni 5:18-21.


15-09-18

Eid al-Adha

A doua zi, Ioan a văzut pe Isus venind la el, şi a zis:„Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!Ioan 1:29

Omar, un barbat necasatorit cam de vreo treizeci de ani, este de obicei comunicativ si social. De catva timp el este foarte deprimat din cauza situatiei din Libia. El a luptat de partea rebelilor in timpul Revolutiei din 2011, dar nu a fost implicat cu militia de atunci. In aceste zile doar mergand prin oras poate fi primejdios.  Intr-o zi cand facea cumparaturi pentru familia lui a fost prins intr-un schimb de focuri si a trebuit sa fuga sa-si scape viata. “ Eu vreau pace, pace, pace…” a spus el.  El nu munceste si isi petrece o mare parte din timp acasa uitandu-se la televizor sau navigand pe internet, sperand ca acestea sa-il ajute sa uite.  El este rusinat de tara lui si jenat de toata nedreptatea si de uciderea oamenilor nevinovati de diferite grupuri, in special de Statul Islamic.  Omorurile Statului Islamic au socat intreaga lume in acest an, dar el si alti libieni ca el sunt mult mai ingroziti de executiile barbare decat lumea vestica.

Saptamana urmatoare este Hajj (pelerinajul la Mecca), unul din cei cinci stalpi ai Islamului. Multi musulmani ca Omar care nu vor merge in pelerinaj, vor sarbatori one Eid al Adha, sarbatoarea sacrificiului, cand o oaie este sacrificata asa cum Avraam a facut acum mii de ani.  Dupa rugaciunile de dimineata devreme la moschee unde povestea lui Avraam este citita (diferita de cea din Biblie), barbatii se intorc acasa, ca sa taie oile lor (cateodata taie o camila care este impartita intre familii) si femeile vor petrece restul zilei sa pregateasca diferite feluri de mancare.  Urmatoarele doua zile ei vor vizita prietenii si copiii se vor plimba in noile lor haine.

Multi oameni ca Omar sunt obositi de toate luptele si ei spera ca sarbatoarea  Eid al-Adha sa aduca ceva alinare (chiar daca momentan) de la luptele continue si vestile rele. Pe masura ce citesti si meditezi la adevarata poveste a lui Avraam, roaga-te ca Duhul Sfant sa aduca revelatie cand ei citesc povestea la moschee, ca Isus, Mielul lui Dumnezeu, este ‘marele’ sacrificiu a lui Dumnezeu pentru pacatele lor si rusinea lor. Coranul mentioneaza clar ca fiul lui Avraam a fost rascumparat de un ‘mare’ sacrificiu (un berbec pe care l-a asigurat Dumnezeu). Haideti sa cerem ca ei sa devina mostenitori spirituali ai binecuvantarii lui Avraam.

Citeste, mediteaza si roaga-te Geneza 22:1-18


15-09-10

Ziua Martirilor

Scumpă este înaintea Domnului moartea celor iubiţi de El.
Psalmul 116:15

“Ei incearca sa ne ingroape. Ei nu stiu ca noi suntem seminte.”
Proverb mexican

In fiecare an pe 16 Septembrie, libienii comemoreaza Ziua Martirilor in onoarea celor care au cazut victime regimelor dictatoriale ale lui Benito Mussolini( care a condus cand Libia era o colonie italiana) si Muammar Gaddafi. Sunt tinute ceremonii solemne de aducere aminte in intreaga tara.

In anii recenti s-au putut vedea crestini martirizati pentru credinta lor. In februarie si aprilie 2015, lumea a fost socata de uciderea brutala a egiptenilor si etiopienilor crestini. Totusi, chiar inainte de aceste incidente, crestinii in Libia au suferit.

Pe 30 mai, 2014, un baiat crestin irakian pe nume Danny a iesit sa se joace cu prietenul sau si nu s-a mai intors niciodata. El a fost impuscat si ucis pentru credinta lui. Mama lui Danny si-a spus marturia intr-un interviu televizat pe Sat 7, un canal de televiziune care se transmite in lumea araba.

“Cand am auzit stirea despre uciderea lui, familia noastra si prietenii s-au jelit. Dar m-am trezit cantand imnuri. Chiar am fost socata la reactia mea.

“Cand am mers sa-l vedem inainte sa-il ingropam, a fost foarte greu, dar i-am zis lui Isus, ‘ Te rog da-mi ochii tai sa imi vad fiul si te rog da-mi putere sa pot indura.’ Am mers, inca fredonand imnuri, sa il vad pe fiul meu.

“In masina, mi-am inchis ochii si am vazut o viziune a lui Danny purtand o haina alba si o coroana de flori. Am vazut pe Isus stand pe tron si ingerii in jurul Lui primindu-mi fiul. “
“Dupa aceea Domnul m-a linistit si oamenii au venit de asemenea sa ma mangaie si sa il planga pe Danny. Dar le-am spus, “ Fiul meu este viu in Imparatie si fie ca numele Domnului sa fie glorificat.”

“Cei mai multi care au venit au fost necrestini si au fost uimiti cat de calma am fost si cum m-am linistit singura.”

Ceea ce inamicul a vrut pentru rau, Dumnezeu a intors pentru bine- si marturia iertarii catre ucigasi si mesajul crucii a fost difuzat in lume.

Pe masura ce meditati la Apocalipsa 12, ce motiv da Scriptura pentru persecutie si martiraj? Cum pot ucenicii lui Isus in Libia sa mearga victorios? Rugati-va pentru ei cum Duhul va calauzeste prin aceste versete.

Citeste, mediteaza si roaga-te Apocalipsa 12:9-12.


 15-09-03

Minoritatea Tebu

Doamne, Tu eşti stînca mea, cetăţuia mea, izbăvitorul meu! Dumnezeule, Tu eşti stînca mea, în care mă ascund, scutul meu, tăria care mă scapă, şi întăritura mea!

Psalmul 18:2

Doua fete vorbeau incet in celula politiei- nu in araba, dar in limbaTedaga. Una din femeile politiste de asemenea vorbea limba lor.

Ele au fost arestate pentru ca au fost bete (dare ele nu au fost) si ele blestemau libienii pentru arestarea lor nedreapta. Ele au fost speriate ca familiile lor ar putea sa afle ca erau in inchisoare (aducand dezonoare asupra familiilor lor) asa ca ele au sunat acasa si au inventat o poveste. Una din ele a fost calificata ca si asistenta medicala asa ca ele au cerut ca o paznica sa pretinda ca este doctor si sa spuna ca ea trebuie sa lucreze pana tarziu.

La 3 dimineata cand una din mamele lor a sunat dupa apel, una dintre fete a luat lichidul de curatat si a incercat sa il inghita, dar cealalta fata s-a luptat cu ea la pamant si a chemat paznica sa aduca lapte si un antidot. Paznica a fortat-o sa bea lapte si ea a adormit.

Ziua urmatoare un unchi a venit, a vorbit cu paznica pentru mult timp, a dat mancare fetelor si ele au fost in final eliberate.

Fetele si femeia politista sunt Tebu. Tebu in Libia sunt din tribul Teda si traiesc in coltul sud-estic al Libiei aproape de Kufra. Inaintea razboiului civil populatia aproximativa a lui Teda a fost de 4.000 in Libia, 10.000 in Niger si 28.500 in Ciad.

Ei sunt aproape pastori nomadici sau semi-nomadici, dar ei cultiva de asemenea curmale si grau in oaze. Clanurile au prioritatea de a folosi anumite oaze, plantatii de palmieri, terenuri cultivabile si izvoare. Relatiile sociale sunt bazate pe reciprocitate, ospitalitate si asistenta. Furtul si uciderea sunt interzise si animalele furate trebuie returnate.

Sub Gaddafi, minoritateaTebu (Toubou) a suferit o masiva discriminare. In 2007 ei au fost privati de cetatenia libiana si le-a fost refuzat accesul la educatie si la sistemul sanitar. In 2008 un grup armat- TFSL( Frontul Salvarii Toubou de Libia) a planuit o razvratire impotriva guvernului. Regimul lui Gaddafi a continuat sa ii evacueze si sa le demoleze casele..

In timpul Revolutiei din 2011, Tebu a trecut de partea fortelor rebele anti- Gaddafi  si au participat in Campania Fezzan, capturand mai multe orase.

Ei se numesc “ Oamenii Piatra”, pentru ca pamantul lor Anchorstramosesc sunt muntii pietrosi Tibesti.

Roaga-te ca ei sa gaseasca adevarata Piatra si sa isi construiasca vietile lor in El.

Citeste, mediteaza, si roaga-te : Matei 7:24-27


15-08-27

Strigat

Scoală- te şi gemi noaptea cînd încep străjile! Varsă- ţi inima ca nişte apă, înaintea Domnului! Ridică- ţi mîinile spre El …”

Plangerile lui Ieremia 2:19

Stirile despre toate luptele care cauzeaza dezastre in Libia sunt atat de coplesitoare incat pot sa amorteasca simturile noastre asa incat noi sa uitam ca sunt implicati oameni reali.  Urmatorul mesaj este un strigat disperat de la un libian traind intr-un oras din desert despre care nu se spune foarte des la stiri:
“Am mers astazi la spital sa vizitez cel mai bun prieten al fratelui meu. El este impuscat de un tragator anonim. In camera am vazut un copil de vreo 7 sau 8 ani. Amandoua picioarele erau taiate din cauza acestor mortiere ( aruncatoare de mina). El dormea cu mama lui in curtea casei cand mortierele au cazut pe ei. Mama lui a fost sfasiata si a murit instantaneu pe cand el si-a pierdut picioarele

In camera spitalului el se juca un joc video, zambind, incercand sa treaca peste durerea lui cu o vointa extraordinara. Dar nu am putut sa suport scena. Am iesit in graba din camera si am inceput sa plang foarte mult, nu am mai putut suporta. Ce fel de oameni oribili pot sa faca aceasta? Cine are o minte sucita si bolnava sa ia inocenta unui copil? Prietenii mei au incercat sa ma linisteasca. Ei mi-au spus sa o iau usor cu mine insumi, sa devin puternic ca si acel copil.

M-am intors in camera si am zambit la el si el a zambit la mine. Am incercat cu greu sa imi controlez lacrimile…si emotiile mele. Uite ce departe am ajuns. Acesta este un cosmar. Nu este real. Vreau sa ma trezesc. Vreau ca oamenii sa revina la felul in care erau inainte. Dumnezeul meu, ajuta-ne.

Chiar nu mai pot sa suport aceasta . Am avut destul din ea. Este un urlet inauntrul meu care spune…Stop…Nici o crima mai mult…Te rog Dumnezeu, da aceasta durere la o parte.”

Hai sa ne unim in rugaciune in numele acestui barbat si a altor libieni care sufera. Fie ca suferinta lor sa-i duca la Acela care vrea sa le usuce lacrimile.

Citeste, mediteaza si roaga-te Apocalipsa 21:1-7


15-08-20

Tripoli

„Aceia, cărora nu li se propovăduise despre El, Îl vor vedea, şi cei ce n’auziseră de El, Îl vor cunoaşte.”

Romani 15:21

Tripoli, capitala Libiei si cel mai mare oras (cu o populatie de 2 milioane) este situat in nord vestul Libiei de-a lungul coastei mediteraneene. Pana in iulie 2014, Tripoli post-revolutionar a fost relativ stabil comparativ cu cel de-al doilea mare oras din estul Libiei, Benghazi. Toate acestea s-au schimbat dupa ce islamistii au pierdut legistratura la alegerile populare din 25 iunie 2014

La doar cateva saptamani dupa alegeri, au izbucnit ciocniri intre militii in jurul Aeroportului International Tripoli, tanand aproape sase saptamani si lasand 47 de morti si 120 de raniti.  Aeroportul si avioane de milioane de dolari au fost distruse, si un masiv incendiu a izbucnit la un depozit de petrol aproape de aeroport. Aceasta a cauzat saptamani de lipsa de combustibil, mancare, si eletricitate pentru locuitorii din Tripoli.

Operatiunea Libya Dawn Misrata  a luat controlul eventual al aeroportului, si trei zile mai tarziu, membrii guvernului anterior Congresul National General ( GNC) au stabilit Guvernul Salvarii Nationale cu Omar Al- Hassi ca prim ministru. Cu 1 septembrie, aproape toate ministerele guvernului au fost preluate de militii inarmate.

In acelasi timp guvernul legitim ales, condus de primul ministru Abdullah Al-Thinni, a fugit din capitala si a cautat refugiu in orasul indepartat din est, Tobruk. La inceputul lui august 2014, cele mai multe ambasade, vestice si arabe, ca de altfel si Misiunea Natiunilor Unite de Sprijinire in Libia ( UNSMIL), au evacuat staff-ul lor din Tripoli si acum lucreaza din Malta sau Tunisia.

Doar cativa straini locuiesc acum in oras, si valoarea monedei libiene a scazut cu aproape 50%. Preturile cresc pe cand distributiile de stat scad dar conditiile de trai  s-au imbunatatit in capitala de un an de zile.  Oamenii au electricitate, combustibil, si mancare, dar orasul ramane instabil. In noiembrie 2014, statuia iconica din Tripoli Ghazalla a fost distrusa, si au fost atacuri in oras la un numar de altare sufite din era otomana. In ianuarie 2015, cel mai mare si mai modern supermarket din Tripoli a fost incendiat de extremisti, si mai tarziu in acea luna a fost un atac terorist in hotelul de lux Corinthia, ucigand 13 oameni. Rapirile de elemente criminale cresc de asemenea si mari sume de bani sunt ceruti pentru rascumparare. Chiar daca la suprafata lucrurile arata mai calme decat estul tarii , dedesupt este tot timpul un curent de frica

In ciuda luptelor din vecinatate cativa copii infrunta pericolul pentru a merge la scoala, ei fac totul sa frecventeze clasele dandu-le oportunitatea de a iesi din casa si a fi ocupati

Hai sa luam un timp in aceasta saptamana si sa ridicam acest oras inaintea Tronului lui Dumnezeu; ca acesti locuitori sa strige inaintea Dumnezeului viu si sa gaseasca Adevarul, pacea si siguranta.

Citeste, mediteaza si roaga-te Ieremia 29:12-14


15-08-14

Minuni

Isus a chemat pe cei doisprezece ucenici ai Săi, le- a dat putere şi stăpînire peste toţi dracii, şi să vindece boalele. Apoi i- a trimes să propovăduiască Împărăţia lui Dumnezeu, şi să tămăduiască pe cei bolnavi.

Luca 9:1-2

Joy, o ucenica a lui Isus, a venit in Libia cu sotul ei si copii ei sa caute oportunitati mai bune de munca. De-a lungul anilor ea a devenit apropiata de vecinii ei libieni. Ei au observat dedicarea ei lui Dumnezeu si au fost surprinsi ca si ea posteste, chiar daca nu este musulmanca.

Intr-o zi, angajata lui Joy, Asma, a spus ca are cancer. Ea trebuia sa faca operatia si ii era frica ca va muri. Dar Joy i-a spus ei, “ Tu nu o sa mori. Daca crezi in Isus si eu ma rog pentru tine, tu vei face operatia si nu vei muri.”

Joy a pus mana pe abdomenul Asmei si s-a rugat pentru vindecarea ei in Numele lui Isus. Asma a avut operatia in alt oras, dar ea a stat in contact cu Joy, si ea a fost foarte multumitoare ca a supravetuit.

Assad este un ucenic a lui Isus. El a devenit bolnav si toti au crezut ca va muri. Dumnezeu il pedepseste pentru ca a intors spatele Islamului, asa se gandeau ei. Dar, prin rugaciunile credinciosilor din toata lumea, Dumnezeu l-a vindecat miraculos. Cand vecina lui , Hana, a auzit despre recuperarea lui, ea a decis sa il urmeze pe Isus, ca El sa o vindece si pe ea de asemenea de cancer. Doctorii au crezut ca ea a murit deja, dar prin rugaciuni ea a devenit mai puternica.

Prin supunerea celor care il urmeaza pe Isus, libienii pot confirma ca este o putere in Numele lui Isus. In Coran este mentionat de asemenea Isus ca a vindecat bolnavii. Hai sa ne rugam ca puterea lui Isus sa se descopere prin miracole.

Citeste, mediteaza si roaga-te Fapte 4:1-14


15-07-30

Acces la Cuvantul lui Dumnezeu

“Dar Cuvîntul lui Dumnezeu nu este legat.”

2 Timotei 2:9

 

Biblia ca si orice alta literatura crestina, nu a fost bine primita sub regimul lui Ghaddafi. Si inca astazi nu este primita.

Abeer, o femeie araba din alta tara, a avut o stransa prietenie cu o vecina libiana, Asma. Asma era generoasa si i-a dat daruri si haine copiilor ei. Primirea si daruirea darurilor in cultura libiana sunt foarte importante. Abeer a vrut sa ii dea Asmei o Biblie, dar Asma a refuzat-o. “ Este gresit” a spus ea. “ Daca o accept as putea fi considerata o infidela. Dumnezeu o sa se gandeasca ca sunt rea.”

Mohamed a fost un politist care a pazit un crestin inchis la sectia de politie. Mohamed a fost foarte curios despre Biblia din posesia credinciosului.  El a auzit despre Biblie- si cum nu trebuie sa o citeasca. Dar aceasta l-a facut si mai curios. El a intrebat daca poate sa se uite in Biblie si crestinul i-a dat-o, subliniind cateva pasaje si explicand cum Psalmii aduc confort si ce sunt evangheliile. Mohamed a dat Biblia inapoi prizonierului si a plecat. Dar cateva minute mai tarziu a fost inapoi. El a vrut sa o arate prietenului lui.

Musulmanii cred ca profetul Mohamed a primit primele revelatii ale Coranului in timpul lunii Ramadan. Cateva din versetele Coranului incurajeaza de fapt oamenii sa citeasca Biblia, dar este o frica si o rezistenta care previn oamenii de la a primi si a citi Biblia. Dar Duhul Sfant foloseste aceste versete din Coran si de altfel  faptul ca Biblia este interzisa in Libia a starnit o curiozitate in oameni si despre Biblie si Isus.

Acum oamenii pot sa descarce Biblia in araba de pe un website si sa o citeasca pe un mobil. Aceasta este posibil datorita lipsei a unui guvern central. Dar oamenii sunt inspaimantati ca grupurile extremiste ar putea sa intre in calculatoarele lor sau in telefoanele lor si sa ii urmareasca si sa ii ucida. Teama inca tine oamenii captivi si departe de Adevar.

Cum meditam la pasajul din aceasta saptamana, roaga-te pentru o crestere a dorintei si a curiozitatii de a citi Biblia. Roaga-te ca Duhul Sfant sa deschida intelegerea lor.

Citeste, mediteaza si roaga-te Luca 24:25-27; 44-46


15-07-23

Trafic de sex

“Tu auzi rugăciunile celor ce sufăr, Doamne! Le întăreşti inima, Îţi pleci urechea spre ei, ca să faci dreptate orfanului şi celui asuprit, şi ca să nu mai însufle groaza omul cel luat din pămînt.”

Psalm 10:17-18

Traficul uman este o profitabila afacere in Libia. Sub conducerea lui Ghaddafi, traficul a fost sanctionat de stat si statul a controlat industria. Cativa traficanti foarte bine conectati au controlat cea mai mare parte a tranzitului migratiei din Africa Sahariana catre Europa. Dupa revolutia din 2011, traficul a devenit intr-un mod salbatic o afacere prospera si haotica. Oricine cu cateva legaturi strategice ar putea sa ia parte in industria multi-milionara a traficului.

Partea intunecata a afacerii vine cand migrantii nu pot sa mai plateasca pentru transit. In aceste cazuri migrantii sunt de cele mai multe ori retinuti in centre de detentie, torturati, vanduti in lagare de munca, vanduti ca sclavi de sex sau omorati. Acest brutal regim este un rau comun cu fostul regim. Ghaddafi insusi a fost josnic pentru victimizarea a sute de sclavi in donjonuri sexuale private.

Un martor al traficului de sex in Libia a spus, “ Ei pur si simplu iau fata pe care o vreau. Ei nu au constinta, fara morala, fara o farama de mila chiar daca ea a fost doar un copil.” Un altul a relatat, “ Una doar ce dispare si ei nu o mai gasesc din nou, in ciuda cautarii tatalui si fratilor ei. O alta a fost gasita mai multe luni mai tarziu, taiata, violata si zacand in mijlocul parcului. Ea a fost lasata sa moara.”

In ciuda acestor fapte rele, noi ne bucuram in Dumnezeu care tine acesti uitati in mana Lui. El nu uita durerea lor sau ii lasa singuri. Foloseste psalmul de mai jos sa strigi in numele sclavilor din Libia.

Citeste, mediteaza si roaga-te Psalmul 10


15-07-16

Singuratate

Dumnezeu dă o familie celor părăsiţi

Psalm 68:6

In Libia sunt cateva cladiri de biserici  unde crestinii din alte tari se intalnesc si se inchina. Totusi libienii sunt opriti de autoritati si de societatea lor sa viziteze aceste locuri.

Isus a aparut lui Rafiq pe cand era adolescent. A fost un moment glorios care a avut un mare impact in el. curand dupa aceea a intalnit o ruda in varsta, Ahmed, un ucenic al lui Isus care i-a explicat Evanghelia. Din acel moment, Rafiq a decis sa il urmareasca pe Isus.

Mai multi ani au trecut, dar Rafiq inca il urmeaza pe Isus. El se simte singur cateodata. El nu a fost niciodata la o biserica si isi doreste sa fie parte dintr-o adunare de credinciosi- oameni din poporul lui- sa se inchine impreuna. Dar lui nu ii este ingaduit sa viziteze bisericile de straini. Lui i-ar placea sa vada cum este cand crestinii se strang impreuna. El nu a experimentat niciodata aceasta. Lui ii place sa studieze Biblia, dar are un dor adanc pentru partasie.

Un alt libian spune aceasta istorie: “ Mai multi ani in urma am mers la o biserica de crestini sa marturisesc credinta mea in Isus. Dar, pastorul a refuzat sa ma intalneasca.  Unul dintre cei din biserica mi-a vorbit. I-am spus “ Sunt libian.” El a spus, “ Aceasta este imposibil, tu nu poti fi libian.” Am replicat, “ Adevarul ne face liberi si traiesc in dragostea lui Cristos.”

Dupa ce am parasit cladirea, am realizat de ce pastorul a refuzat sa ma intalneasca- acolo erau politisti asteptand la masina mea. Unul dintre ei mi-a cerut sa vin sa vorbesc cu el in masina. El mi-a spus ca am fost nebun. “ Ce crezi ca faci?” el a intrebat. I-am spus ca studiam diferite religii si nu am stiut ca nu trebuia sa intru intr-o biserica. Inainte sa plec el mi-a cerut numarul de telefon, adresa mea, unde studiez, si alte lucruri. Din cauza aceea nu am putut sa ma intorc la biserica. Cand am intrebat prietenul meu despre aceea, el a spus ca bisericii i-a fost interzis sa predice in tara mea si oricine se converteste la religia crestina va intampina moartea.”

Unul dintre cele mai dificile lucruri pentru libienii care il urmeaza pe Isus este singuratatea. Ei duc dorul partasiei cu alti credinciosi si pentru incurajarea reciproca de a sta puternici in credinta. Noi, ca si trupul lui Cristos, putem sa incurajam si sa intarim fratii nostril libieni prin rugaciune.

In aceasta saptamana, musulmanii sarbatoresc Eid al Fitr, trei zile de sarbatoare care marcheaza sfarsitul ramadanului, luna sfanta de post. Crestinii libieni s-ar putea simti si mai doritori de o familie spiritual ca sa sarbatoreasca credinta lor in Isus imrepuna in acest timp.

Citeste, mediteaza si roaga-te 1 Corinteni 12:12-27


15-07-09

Usa cea stramta

Intraţi pe poarta cea strîmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sînt cei ce intră pe ea.” 

Matei 7:13

Ahlam intotdeauna a crezut ca Dumnezeu a creat-o si a iubit-o. La sase ani a inceput sa sa roage si sa posteasca. Ei i-a placut sa citeasca coranul, plangand ca si cum facea din dragoste pentru Dumnezeu. In acelasi timp ea a avut intrebari pe care nu indraznea sa le puna ca sa nu il manie pe Dumnezeu.

Intr-o noapte ea a visat ca era intr-un loc intunecat printre corpuri moarte si cranii. O mana alba s-a intins, si a luat-o de mana, si a ridicat-o. Ea a incercat sa o respinga si a simtit ca mana ei a scapat jos, dar mana nu i-a dat drumul. Ea a tipat si a sarit din pat. Ea a fost tulburata si a priceput ca nu a fost un vis normal, asa ca l-a rugat pe Dumnezeu sa ii explice.

Intr-o zi pe cand frunzarea diferite canale de televiziune, ea a vazut un pastor care a spus, “ Domnul te ridica din moarte la viata.” Cuvintele au strapuns-o si se intreba, era moarta si ar putea Domnul sa ii dea viata?

Ahlam l-a implorat pe Dumnezeu sa ii arata calea dreapta. De cinci ori pe zi ea a performat ritualul spalarii care precede rugaciunile ei, dar a intuit ca Dumnezeu ii spune ca El ii poate auzi rugaciunile fara sa se spele. Pe cand ingenunchea pe presul de rugaciune, Dumnezeu i-a spus ei ca El o poate auzi de oriunde. Dar Ahlam nu era pregatita inca sa dea drumul acestor rituale.

Apoi in alt vis, ea a vazut o lumina stralucitoare fara inceput si fara sfarsit. Spiritual ei a ridicat trupul ei si s-a aflat la o usa mica deschisa care duce in rai. Inainte sa intre ea a spus , “ In Numele lui Isus cel Viu din Nazareth.” Un inger a vorbit si i-a dat un nume nou. Bucuria a cuprins-o in acest loc linistit.

In urmatoarele zile, Ahlam l-a rugat pe Dumnezeu sa o invete ca ea se lupta cu indoiala.  Ea a privit la televizor pe cand cineva a citit “Intraţi pe poarta cea strîmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare, şi mulţi sînt cei ce intră pe ea.” Din acea zi inainte ea a crezut in Isus. Ea a inceput sa citeasca Biblia si relatia ei personala cu Domnul a crescut, ea a stiu ca a fost transformata intr-o persoana noua in Duhul.

“In fiecare zi sunt curatita din inauntru,” spune Ahlam. “ Isus a schimbat modul de a-i vedea pe ceilalti si modul de a ma comporta.”

Laudat sa fie Dumnezeu care iubeste toti oamenii. El ii invita la El, spunand “Iată Eu stau la uşă, şi bat.”

Citeste, mediteaza si roaga-te Efeseni 2


15-07-03

O dorinta pentru iertare

Toţi am ajuns ca nişte necuraţi, şi toate faptele noastre bune sînt ca o haină mînjită. Toţi sîntem ofiliţi ca o frunză, şi nelegiuirile noastre ne iau ca vîntul.

Isaia 64:6

In Ramadan multi musulmani practica credinta lor cu mai multa fervoare, sperand ca pacatele lor vor fi iertate. Un frate libian impartaseste o parte din calatoria lui de a-L gasi pe Isus.

Familia mea este foarte iubitoare si darnica. Parintii mei au facut tot posibilul sa imi dea tot ce am nevoie. Noi am fost o famile normala care a intampinat dificultati obisnuite, care nu au fost niciodata mai mari decat am putut duce.

Am inceput sa ma rog cu fidelitate in adolescenta. La 16 ani am devenit foarte devotat rugaciunilor rituale si am dat cat mai mult timp posibil rugaciunii. Dar nu am mers vinerea la moschee pentru ca am crezut ca oamenii sunt ipocriti si chiar predicile lui Sheiks pareau pline de cuvinte fabricate si repetitive.

Chiar cu toate rugaciunile mele, am simtit ca Dumnezeu era foarte departe de mine. Mi se parea ca toate rugaciunile mele erau varsate afara pe pamant si nu gaseam nici un raspuns de la Dumnezeu. Inca din anii mei de adolescent, intotdeauna am crezut ca motivul tacerii Lui era pacatul meu, care era un obstacol impiedicandu-ma de a progresa in viata. M-am urat din cauza pacatului meu. Ma rugam staruitor diminetile la 3 si la 4.  Plangeam si ma rugam, rugandu-L pe Dumnezeu sa ma protejeze de vinovatia mea si de pacat. Am simtit ca El nu m-a acceptat si nu m-a iertat.

Tristetea era tovarasa mea si pacatul inamicul meu. M-am dedicat citirii coranului si am incercat sa citesc intreaga carte in timpul lunii ramadanului, ca de altfel cum fac multi musulmani in timpul acelei luni. Am esuat, si aceea a fost o mare dezamagire pentru mine. M-am rugat, “ Iarta-mi vina, o Doamne, pentru ca este mare.”

Imi placea sa merg pe malul marii si alte locuri izolate sa caut solitudinea si sa ma apropii de Dumnezeu in rugaciune cu lacrimi. Am ramas mahnit din cauza pacatului. Ceva imi spunea ca nu ma va lasa niciodata. Am stiu ca era Satan care cauta sa distruga toata omenirea. Am cautat pe internet pentru raspunsuri. Am vorbit cu un lider religios despre pacat, dar cuvintele lui au fost detestabile si m-au facut sa imi fie mai mare frica. “ Dumnezeu o sa te blesteme in ziua Invierii!, “a spus el. “ Tu esti ca un carbune incins in iad si tu nu poti sa iti schimbi viata- tu vei arde in foc.” Traiam intr-o mare de frica.

Cu o dorinta neobosita de a fi iertat, acest libian eventual a ajuns sa il cunoasca pe Isus. In Ramadan, multi libieni se vor ruga mai mult si vor citi coranul, cautand iertare. Si totusi, ei se vor simti dazamagiti si goi. Foloseste psalmul de mai jos sa strigi la Dumnezeu in numele libienilor. Roaga-te sa creasca foamea pentru iertare care ii impinge sa strige la Dumnezeu.

Citeste, mediteaza si roaga-te Psalmul 51


15-06-25

Apropierea de Dumnezeu

– o poveste a unui credincios

Aşa vorbeşte Domnul:„Staţi în drumuri, uitaţi- vă, şi întrebaţi cari sînt cărările cele vechi, care este calea cea bună:umblaţi pe ea, şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre! “

Ieremia 6:16

“Sunt un libian cu un trecut musulman. L-am acceptat pe Isus Cristos ca Domn si Mantuitor si stiu ca El a fost, este, si va fi pentru totdeuna aceasta este calea, adevarul si viata. “

“Cand am fost tanar, obisnuiam sa citesc si sa practic orice m-ar fi adus aproape de Dumnezeu. Pana cand intr-o noapte cu multi ani in urma in timpul lunii Ramadan dupa ce am terminat rugaciunea, am auzit un strain la televizor vorbind despre cum Dumnezeu a venit sa plateasca pedeapsa pacatelor pe care noi toti le-am comis. Am auzit cum Dumnezeu ne-a iertat si ne-a oferit viata vesnica daca acceptam lucrarea Lui pe cruce. Ceva m-a miscat. Acest lucru a fost diferit de istoria pe care am invatat-o din coran, si am vrut sa stiu mai mult. Am simtit ca si cum am fost drogat si condus pe un drum infundat toti anii de cautare.”

“Am vizionat programe crestine de televiziune si Dumnezeu a corectat intelegerea mea neclara si mi-a satisfacut foamea mea sa- L cunosc. In acel timp, televiziunea a fost singura cale valabila sa cunosc despre El. “

“Dupa ceva timp, am realizat ca am nevoie de Isus in viata mea. Am vazut ca El nu este numai un profet care a fost dat ca exemplu de neprihanire, dar El a fost de asemenea Dumnezeul meu care m-a iubit. El s-a sacrificat pe cruce sa ma salveze si sa imi dea speranta, viata, si mangaiere- in special in timpul celei mai dificile perioade din viata mea. “

“ Am avut multe intrebari teologice, dar cu rugaciune Domnul mi-a descoperit treptat toate raspunsurile, si am ajuns pe calea cea adevarata in El. Amin.”

Aceasta luna (Ramadan) libienii (impreuna cu toti musulmanii din intreaga lume ) postesc. Hai sa strigam la Dumnezeu in numele lor; ca ei sa ajunga la o intelegere a dragostei Tatalui pentru ei prin Isus Cristos.

Citeste, mediteaza si roaga-te Ioan 14:20-29


15-06-18

Ramadan

În ziua aceea, Vlăstarul lui Isai va fi ca un steag pentru popoare; neamurile se vor întoarce la El, şi slava va fi locuinţa Lui.”

Isaia 11:10

Hend este o femeie in varsta de douazeci de ani care traieste intr-un mic sat libian. Ea iubeste Ramadanul , in timpul caruia toti musulmanii din intreaga lume postesc din zori de zi pana la asfintit. Hend a inceput  postul intreg- abtinandu-sa de la mancare si apa- de cand avea 12 ani. Ea nu a fost fortata la inceput sa inceapa postul asa de tanara; ea a ales sa posteasca pentru ca a vrut sa fie parte cu comunitatea musulmana din toata lumea.

Ramadan este de asemenea un timp pentru recitarea rugaciunilor speciale si de a citi tot coranul. Aceasta luna de post este una dintre cei cinci stalpi ai islamului, care sunt obligatorii pentru musulmani de a le face pentru a merge in rai. In aceasta luna este posibil sa isi dubleze rasplata de la Dumnezeu si sa ceara iertare pentru pacatele din trecut. Inainte de ivirea zorilor, in fiecare dimineata, Hend si familia ei se scoala sa manance ultima masa si sa se roage prima rugaciune a zilei, si apoi ei nu mai mananca si nu mai beau nimic pana la ruperea postului dupa asfintit.  Dupa ruperea  postului cu lapte si curmale, familia ei se strange in camera de zi si unul din unchii ei ii conduc in rugaciunea de la asfintit. Ei mananca cina, si apoi barbatii din familie merg la moschee si se roaga ultima rugaciune pe cand Hend , si surorile ei, si mama ei se roaga acasa. Ziua se termina cu o rugaciunea de voluntariat a Ramadanului, Taraweeh, oferita in timp ce adunarea recita coranul.

Hend iubeste aceste seri. In plus la aceste rugaciuni speciale, este un timp de a manca si a vizita prietenii si vecinii.

In acest an Ramadanul este mai putin vesel ca inainte. Toti din familia lui Hend sunt ingrijorati pentru viitor. Ei sunt doritori de pace. Ei spera ca Dumnezeu sa auda rugaciunile lor din acest Ramadan pentru un viitor mai bun.

Citeste. Mediteaza si citeste Efeseni 2


15-06-11

Provocarile de a-L urma pe Isus

 “Căci, dacă este cineva în Hristos, este o făptură  nouă. Cele vechi s’au dus: iată că toate lucrurile s’au făcut noi.”

2 Corinteni 5:17

“Viata mea s-a schimbat complet din ziua cand am devenit ucenicul lui Isus Cristos. Am inceput sa iubesc toti oamenii neconditionat, indiferent cine sunt si de unde sunt.  Am inceput sa invat cum sa iert oamenii cand imi gresesc. Cu alte cuvinte, am devenit o noua persoana. “

“Pe de alta parte, sunt multe provocari pe care le intalnesc ca si ucenicul lui Isus in Libia.  Familia mea, si in special parintii mei, ma preseaza si constant ma intreaba de ce nu fac “ Sallat”- cele cinci rugaciuni din islam. Cateodata vinerea, merg la rugaciune la moschee doar ca sa ii opresc sa ma mai sacaie despre asta. Parintii mei sunt religiosi. Tatal meu merge la moschee si mama mea citeste coranul in fiecare zi. Relatia mea cu parintii este incordata. Pe deasupra, noi traim intr-o societate care valoreaza onoarea si reputatia; daca oameni ar sti despre credinta mea, reputatia parintilor- ca de altfel, a intregii familii- ar putea fi patata. As fi considerat un scandal , care ar urmari familia ani de zile. “

“Traiesc intr-o societate musulmana si de aceea legile islamice trebuie aplicate. Cu alte cuvinte, as putea fi ucis pentru apostazie, pentru renuntarea la islam.”

“Aceia care decid sa Il urmeze pe Isus in societatea mea sufera de tot felul de persecutii.”

Ramadanul, luna sfanta de post a musulmanilor, incepe intr-o saptamana. Multi credinciosi, ca si fratele nostru libian care a scris cuvintele de mai sus, se lupta cu aceste intrebari., “ Ce face un ucenic a lui Isus in acest timp? Cum il onoreaza pe Dumnezeu si castiga familia pentru El? Cum trebuie sa imi traiesc viata ca si ucenicul lui Isus in cultura mea?” Hai sa stam cu ei in rugaciune.

Citeste, mediteaza si roaga-te Fapte 15:6-20


15-06-04

O Istorie a Doua Guverne

„Binecuvîntat să fie Numele lui Dumnezeu, din vecinicie în vecinicie! A Lui este înţelepciunea şi puterea. El schimbă vremurile şi împrejurările; El răstoarnă şi pune pe împăraţi; El dă înţelepciune înţelepţilor şi pricepere celor pricepuţi!”

Daniel 2:20-21

Din iulie 2014 , Libia este condusa de doua guverne: Guvernul Salvarii Nationale in Tripoli, si de Casa Reprezentantilor condusa de primul ministru Abdulla al-Thinni.

Guvernul s-a impartit in doua dupa alegerile din 25 iunie a Casei Reprezentantilor. Islamistii au pierdut majoritatea odata cu Casa Reprezentantilor.  Tensiunile au fost mari multumita in parte a lansarii campaniei expulzarii extremistilor din estul tarii. Chiar inaintea preluarii mandatului de catre reprezentanti, Misrata Bigrades- cunoscuta de altfel Libia Dawn- a atacat aeroportul din Tripoli, rezultand intr-o batalie care s-a dezlantuit doua saptamani. Aeroportul a fost complet distrus, si facilitatea din apropierea lui Brega Petroleum a fost atacata.

Considerand Tripoli instabil, majoritatea membrilor noilor alesi  ai Casei Reprezentantilor au consimtit sa mute legislatura la Tobruk. Odata stabilita in est, Misrata Brigades a preluat toate ministerele guvernamentale din Tripoli si au stabilit Guvernul Salvarii Nationale sub primul ministru Omar Al-Hassi.

In octombrie 2014, Curtea Suprema Libiana a decis ca alegerile din iunie au fost ilegale si au chemat pentru dizolvarea Casei Reprezentantilor. Oricum, nici un motiv nu a fost dat pentru hotarare, si este ignorata de Casa Reprezentantilor ( in Tobruk) si de comunitatea internationala.

Misiunea Suportului Natiunilor Unite in Libia ( UNSMIL) lucreaza cu liderii libienii din toate partile pentru a forma un guvern unit. UNSMIL a decis ridicarea embargoului armelor sale pentru Libia pentru formarea unui astfel de guvern. In acelasi timp, Armata Nationala Libiana ( reprezentand guvernul din Tobruk)- cu suportul Egiptului- a facut lobby pentru indepartarea imediata a embargoului, spunand ca, in lipsa armelor, haosul a crescut si prezenta Statului Islam a crescut.

Amandoua partile guvernului au cerut ca anumite “conditii” sa fie intalnite inaintea participarii a discutiilor sponzorizate de UN. Casa Reprezentantilor este de parere ca si-a dat comunitatea internationala o platforma nejustificata islamistilor ( Tripoli) simplu pentru ca ei “ s-au aratat cu arme” dupa pierderea alegerilor.

Cei aliniati cu Guvernul Salvarii Nationale cred ca preluarea lui Tripoli a fost dreapta si de aceea , ei ar trebui sa aiba un cuvant de spus.

In acelasi timp, numeroase alte grupuri atat din interiorul si din afara celor doua guverne conflictuale lupta, de asemenea, pentru agenda lor, care complica scopul repararii divziunii.

Majoritatea libienilor sunt satui de disputele dintre factiuni. Cetatenii vor sa vada o stabilitate si o siguranta restabilita ca ei sa se poate intoarce la o viata normala.

Cum ne luam timp de rugaciune pentru guvernul libian in aceasta saptamana, hai sa cerem Duhului Sfant sa descopere planurile Sale. Ce fel de guvern ar fi cel mai benefic sa insoteasca recolta?

Citeste, mediteaza si roaga-te Isaia 9:6-7


15-05-29

Incurajare de la Isus

Mă culc, adorm, şi mă deştept iarăş, căci Domnul este sprijinul meu.

Psalm 3:5

Hamid invatase despre Isus si a fost captivat. Fara stirea familei lui, el a telefonat unei televiziuni crestine si a decis sa il urmeze pe Isus.

Apoi, ca urmare a violentei ce a cuprins Libia, Hamid si familia lui au decis sa parasesca tara pentru un scurt timp. In timpul sederii lui in tara gazda, Hamid a incercat, fara success, sa mearga la biserica. Familia lui a inceput sa devina suspicioasa in privinta devotiunii lui pentru Isus si nu au fost fericiti despre aceasta. El a inceput sa se teama pana cand a fost speriat de moarte sa se intoarca in Libia.

Hamid a avut un vis in care umbla intr-un loc intunecos, ingrozit si plangand. El a intalnit un om care l-a intrebat ce s-a intamplat. “ Imi este frica sa imi continui calatoria mea,” el a raspuns. “ Este foarte intuneric”.

Omul a spus, “ Mergi inainte si vei gasi o casa unde ei ajuta pe cei in nevoie.” Hamid a continuat sa mearga pana a gasit casa. El a batut la usa si un om cu barba, luminos si imbracat in alb a deschis usa. Omul l-a intrebat, “ De ce plangi?”

“ Imi este frica sa merg in intuneric,” a spus Hamid.

“Tu esti acum sub protectia mea,” a spus omul. “ Nimic nu ar trebui sa te sperie. Intra.”

Dupa acest vis, Hamid s-a intors in Libia si a ramas credincios lui Isus.

Khaled, alt credincios, i-a spus unui alt om religios cum Isus i-a aparut in vis. Omul l-a contrazis si a incercat sa il castige inapoi la islam. Intr-o zi el a venit la Khaled si i-a spus despre un vis in care Isus i-a spus ca este timpul ca el sa lucreze pentru El. El a decis sa devina ucenicul lui Isus.

Chiar daca este putin acces la Evanghelie, libienii raspund cand Isus ii cheama la El. Puterea umana si legile religioase nu pot sa il tina pe Isus deoparte. Slaveste-L pe Dumnezeu si cere-I o mai mare revarsare a Spiritului Sau si revelatia lui peste libieni.

Citeste, roaga-te si mediteaza Ioel 2:28-32


15-05-21

Instabilitate și Suferința Migranților

„Căci Domnul Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor, Domnul domnilor, Dumnezeul cel mare, puternic şi înfricoşat, care nu caută la faţa oamenilor şi nu primeşte daruri; care face dreptate orfanului şi văduvei, care iubeşte pe străin şi-i dă hrană şi îmbrăcăminte.”

Deuteronom 10:17-18

În 18 aprilie anul acesta, un vapor cu peste 700 de refugiați s-a răsturnat în Mediterana, între Libia și insula Lampedusa. Doar 28 de oameni au fost salvați.

Țărmul Libiei este la doar 300 de kilometri de Lampedusa. Pe insulă se adăpostesc mii de migranți ilegali.

Libia este folosită frecvent ca țară de tranzit pentru migranții africani. După revoluția din 2011 care l-a înlăturat pe Gadhafi, contrabanda cu oameni a devenit o afacere înfloritoare. Libia are ca granițe 1770 de kilometri de coastă maritimă și 5000 de kilometri de deșert, care sunt foarte puțin populate. În lipsa autorității unui guvern central contrabandiștii acționează deschis. Milițiile care controlează mare parte din Libia se spune că obțin sume mari de bani din contrabanda cu oameni, fie prin faptul că organizează această contrabandă chiar ei, fie prin taxarea celor care le tranzitează teritoriul. Pentru că cererea este în creștere, contrabandiștii taxează tot mai mult. Cu fiecare vapor supraîncărcat ce pleacă din Libia, ei fac zeci de mii de dolari.

Unii contrabandiști folosesc chiar Facebook pentru a face reclamă pentru migranții disperați care fug de războiul și sărăcia din Orientul Mijlociu și Africa.

Conform cifrelor avansate de Națiunile Unite, peste 110,000 de migranți au trecut pe teritoriul libian doar în 2014. Numai în primele trei săptămâni din aprilie au murit cel puțin 1300 de oameni, așa încât 2015 are șansa de a deveni cel mai negru an de până acum pentru migranți

Cum poate fi stopată imigrația ilegală? Cum pot fi rezolvate problemele care îi fac pe acești migranți să-și riște viața încercând să traverseze granițele Europei? Problema are multe părți: sărăcie, război, contrabandiști lacomi, guverne care nu poartă de grijă și oficiali corupți. Isus ne-a spus că Isus cunoaște când o vrabie cade la pământ, deci cu cât mai mult este valoroasă înaintea Lui viața acestor imigranți?

Liniștiți-vă inima înaintea Domnului și cereți Duhului Sfânt să vă dea gândurile Sale pentru a vă ruga pentru migranți, contrabandiști și diferitele guverne (din Libia, Africa, Orientul mijlociu și Europa). Are biserica globală vreo responsabilitate?

Citiți, meditați și rugați-vă conform Matei 25: 31-46


15-05-15

Calea, Adevarul si Viata

Isus i- a zis:„Eu sînt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decît prin Mine.

Ioan 14:6

Yahyah a crescut intr-un mediu tipic islamic. El a inceput sa studieze Coranul cand a implinit 8 ani. Dupa liceu, el s-a imprietenit la universitate cu un tanar pe nume Radwaan. Radwaan era un ucenic al lui Isus de doi ani, dar la inceput nu i-a spus lui Yahyah. Luni mai tarziu cand i-a spus despre credinta lui, Yahyah a fost socat. El a decis sa nu mai vorbeasca cu Radwaan pentru ca era un “ infidel”. Dar doua saptamani mai tarziu Yahyah a fost obligat sa se impace cu prietenul lui sa afle de ce el a respins islamul.

Ei au petrecut ore si zile discutand amandoua religiile. Yahyah a incercat sa apere islamul si sa distruga credinta lui Radwaan, dar el a descoperit ca argumentele lui erau slabe si nefondate in comparitie cu ale lui Radwaan.

Confuzia lui Yahyah a crescut pe z ice trece. Dezbaterea descoperea ca credinta lui era nesincera, ceva simplu ce a mostenise de la familia lui. El a renuntat la islam. A devenit ateist si dispretuia oamenii care erau religiosi, in special musulmanii si crestinii. Curand a cazut in depresie. Mintea lui ii spunea sa nu mai creada in Dumnezeu, dar inima lui cauta un salvator.

Apoi el a fost intr-un accident serios de masina si a supravietuit miraculous. Pe cand se recupera s-a intrebat despre destinul lui vesnic. Unde se duce dupa moarte? Daca Dumnezeu ar fi real, s-ar duce in rai sau in iad? El a cautat serios adevarul si a cautat pe internet sa afle mai multe despre Isus. Cu cat citea mai mult despre Isus, cu atat mai mult il iubea, dar ceva ii spunea sa stea departe de Isus.

Cand intr-o zi a inceput sa planga de disperare, stragand la Dumnezeu sa i se descopere. Curand dupa aceea, Yahyah a avut un vis. Un om  a venit la el, si-a deschis bratele ca si cum l-ar imbratisa pe Yahyah. Tot ce a spus omul a fost “Isus”. Yahyah s-a trezit cunoscand ca Isus este Adevarul, Calea si Viata si l-a acceptat imediat ca Domn si Mantuitor.

Citeste, mediteaza si roaga-te: Ioan 10:9-16.


15-05-07

Efecte ale Violentei Continue si Instabilitatii

M’am uitat apoi la toate asupririle cari se fac supt soare; şi iată că cei apăsaţi varsă lacrămi, şi nu este nimeni să- i mîngîie! Ei sînt pradă sîlniciei asupritorilor lor, şi n’are cine să- i mîngîie!

Ecleziastul 4:1

O lupta a inceput la mijlocul jocului cu minge al copiilor. Caldura si umiditatea face pe fiecare iritabil, dar nesiguranta din tara a fost sursa care a stat la baza tensiunilor. Ca urmare copiii au inceput sa tipe unul la celalalt, sa se bate , unul din tati a iesit afara si a atacat ofensatorii copiilor. Ei au fugit acasa si au spus tatalui lor ce s-a intamplat. Furios, el a apucat unul dintre pistoalele lui si a fugit afara stragand blesteme peste copiii vecini si peste tatal lor. Cu o apasare de tragaci , omul si-a ucis vecinul.

Cuvantul s-a raspandit, si fratii si verii omului ucis au venit din orasul lor la orasul cu pricina, aducand mai multe pistoale si arme mai mari. Ca revansa, ei au omorat ucigasul si i-au distrus casa cu aruncatoare de grenade.

Conform unui studiu care a fost completat in octombrie 2013, aproape o treime din libieni sufereau de sanatate mintala datorita violentelor in curs de desfasurare si lipsa legii. Situatia poate sa se fi inrautatit de atunci. Oamenii sunt obositi de violenta si inca nu este o oprire ale urii si amaraciunii. Visurile lor de un viitor mai bun au fost spulberate. Hai sa ii aducem la tronul Harului ; ca urechile lor sa se deschida la glasul Pastorului cel Bun.

Citeste, roaga-te si mediteaza Isaia 30:15-21


15-05-01

Lucratori

Dacă aduceţi multă roadă, prin aceasta Tatăl Meu va fi proslăvit; şi voi veţi fi astfel ucenicii Mei.

Ioan 15:8

In istoria recenta Libia a atras straini din Africa, Asia si Orientul Mijlociu cu oportunitatile ei de munca si salarii atractive. Unii dintre ei sunt inalt calificati si lucreaza in medicina, proiectare, afaceri, si educatie. Cei mai putin calificati fac slujbe menajere, economisind atat cat pot sa trimita rudelor de acasa.

Numarul strainilor a scazut in Libia datorita violentelor continui si instabilitatea politica, dar multi au ramas. Unii dintre acesti straini sunt crestini nominali care vad religia lor ca o parte din indentitate culturala pe cand altii sunt intr-o relatie cu Dumnezeul Viu. Printre acestia sunt cativa care vad slujbele lor ca o extensie a chemarii lor sa fie lumina si sare in lume.

Totusi, cei mai multi straini credinciosi au fost mai tacuti de frica. In ultimii ani cativa dintre ei au fost ucisi, atacati sau detinuti datorita credintei lor. Mesajul pare sa fie acesta: pastreaza un profil redus si nu raspandi Evanghelia.

In aceasta saptamana multe tari sarbatoresc Ziua Muncii. Cere Domnului secerisului sa trimita mai multi lucratori si sa cheme lucratori din inauntrul si din afara Libiei. Cere Duhului Sfant sa descopere obstacolele care previn credinciosii sa raspunda chemarii Lui, si roaga-te pentru ei sa le biruiasca.

Citeste, mediteaza si roaga-te Romani 10:13-16.


15-04-23

Sebha

Şi mie să nu- Mi fie milă de Ninive, cetatea cea mare, în care se află mai mult de o sută douăzeci de mii de oameni, cari nu ştiu să deosebească dreapta de stînga lor, afară de o mulţime… de vite!

Iona 4:11

Sebha este un oras din desert localizat aproape de o oaza in sud vestul Libiei cu o populatie de aproximativ 130,000 locuitori. Istoric, este capitala regiunii Fezzan. Ea este una dintre fortaretele traditionale are lui Gaddafi si a fost ultimul oras care s-a predat rebelilor in revolutia din 2011.

Din 2012, arabii etnici si triburile negre africane se bat intre ei, luptandu-se pentru puterea locala si recunosterea internationala. Tensiunea dintre luptatorii Tebu de origine africana neagra si triburile de etnie araba raman un constant factor de instabilitate.

Din cauza lipsei controlui de stat, regiunile de la granitele din sud ofera un paradis ideal sigur si zona de asteptare pentru retelele islamice regionale. La inceputul lui 2015 membrii Statului Islamic au lansat un atac la soldatii guvernamentali aproape de Sebha si au omorat 14 dintre ei.

Sebha este un important oras de tranzit pentru calatoria sahariana cu camioane pline cu oameni si alte incarcaturi pentru destinatii ca Ciad, Nigeria si Algeria. Spiritual acest oras este foarte inchis si apasat. Femeile sunt implicate in vrajitorie si cauta sa puna blesteme pe alti oameni. Dar, sunt niste seminte ale Evangheliei insamantate in acest oras.

Cu multi ani in urma o familie egipteana coptica au trait langa familia Halimei in Sebha. Halima si surorile ei s-au jucat cu copii si au fost foarte curiosi despre sarbatorile diferite religioase. Odata de Vinerea Mare Halima a intrebat despre aceasta zi specifica. Prietenii ei au fost aproape sa ii explice cand mama i-a intrerupt imediat si repede si-a luat copii de acolo. Ani mai tarziu, Halima( care s-a mutat intr-un alt oras) se intreaba inca de ce aceasta familie a fost atat de speriata sa vorbeasca despre credinta lor, dar mult mai important, acest incident a starnit in ea curiozitatea despre Vinerea Mare si Isus.

Citeste, mediteaza si roaga-te Iona 3:5-10


15-04-17

Familii de Cedinciosi

… Dumnezeu a întocmit trupul în aşa fel ca să dea mai multă cinste mădularelor lipsite de cinste: pentru ca să nu fie nici o desbinare în trup:ci mădularele să îngrijească deopotrivă unele de altele. Şi dacă sufere un mădular, toate mădularele sufăr împreună cu el; dacă este preţuit un mădular, toate mădularele se bucură împreună cu el.

1 Corinteni 12:24-26

 

Un arab strain si prietenii lui sunt batuti si inchisi sub acuzatia de prozelitism. In timp ce sotia lui experimenteaza Harul lui Dumnezeu, ea de asemenea simte o batalie inversunata inlauntrul ei. Propietarul casei si vecinii o preseaza sa plece. Cand ea a incercat sa isi viziteze sotul in inchisoare politia si autoritatile au tratat-o cu ostilitate. Frica o chinuie: “ Iau deciziile corecte? Ar trebui sa fac lucrurile diferit? “ Copii ei sunt ostracizati la scoala de prietenii lor. Cand intr-o zi ei l-au vizitat pe tatal lor, a carui fata insangerata arata ca el a fost batut. Baiatul cel mic a vomitat cand a ajuns acasa si se lupta cu cosmaruri.

Familiile de crestini in tari ca Libia cunosc suferinta. Membrii necredinciosi ai crestiniilor ii preseaza sa renunte la credinta. Unii crestini nu pot sa gaseasca de lucru. Copii lor sunt ostracizati la scoala. Altii se tem ca sotiile lor sau copii ar putea sa fie rapiti sau ucisi. Aceasta presiune afecteaza relatiile si casniciile. Tactica inamicului este de a intimida si a aduce dezbinare.

Haidem sa fim alaturi cu credinciosii locali si familiile lor in suferinta lor, si sa ii aducem inaintea tronului de har.

Meditatia saptamanii : Psalmul 18


15-04-09

Revelatia lui Isus

Simon Petru, drept răspuns, I- a zis:„Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu! “Isus a luat din nou cuvîntul, şi i- a zis:„Ferice de tine, Simone, fiul lui Iona; fiindcă nu carnea şi sîngele ţi- a descoperit lucrul acesta, ci Tatăl Meu care este în ceruri.

Matei 16:16-17

O intrebare ardea in mine. “ Ahmed, tu visezi?”

“Da, binenteles,” el a spus.

“Dar tu ai vazut vreodata un om in alb in visele tale?”

“Da!” a replicat el.

“Dar, Ahmed, spune-mi despre ce ai vazut.”

El mi-a spus ca a vazut acest om de multe ori in visele lui, dar el nu stie cine este. “ Dar el ma instruieste sa fac lucruri, ca sa vizitez bunica mea singura, si sa dau bani la saraci.”

Am zambit. Da, eu l-am cunoscut pe acest om, de asemenea, chiar daca nu l-am vazut niodata in vis. Am intrebat, “ Si tu faci aceste lucruri, chiar daca nu stii cine este? Adica, tu nu stii daca el este bun sau rau. Cine este el? “

“Oh, el este om bun.,” Ahmed a explicat ferm.” Eu stiu sigur.”

I-am spus lui Ahmed ca data viitoare cand acest om va veni la el in vis, sa-il intrebe numele lui.

Roaga-te pentru Ahmed si multi altii ca el care sunt pregatiti pentru o revelatie personala de la Fiul lui Dumnezeu Insusi.

 

Citeste, mediteaza si roaga-te Ioan 3:13-18


15-04-02

Cine este Isus?

“El este chipul Dumnezeului celui nevăzut, cel întîi născut din toată zidirea.”

Coloseni 1:15

Ali este cizmar in medina, orasul vechi. Cand Susan, o straina, a intrat in magazinul lui, el a intrebat-o: “ Esti crestina sau musulmanca?” Ea a spus ca este crestina. El a sugerat sa citeasca Coranul pentru ca este un capitol despre Isus si Maria. Ea a raspuns ca tot ce trebuie sa stie este deja in Biblie.

“Si ce este in Biblie?” Ali a dorit sa stie.

“Tot ce am nevoie pentru viata,” a raspuns Susan.

Ali era deja pregatit pentru o contrazicere. “ Cine este Isus?” a intrebat el. Susan i-a spus ca Isus este Cuvantul lui  Dumnezeu.

“Cine este Dumnezeu si unde este El? a intrebat Ali.

“El este Creatorul Universului; El este in cer si Duhul Lui este aproape ca si vena ta jugulara. Si tu stii ca Biblia si Coranul spun ca El nu a pacatuit niciodata?”

Ali a raspuns ca oricine a pacatuit. Susan a ramas tacuta, si Ali a sugerat ca niciunul dintre mesageri ( profeti) a pacatuit.  Susan a replicat ca doar o singura persoana nu a pacatuit.

“Deci a fost Isus?” Ali a vrut sa stie, chiar dorind sa gaseasca un raspuns.

Susan a raspuns, “ Ca si crestini, noi nu credem orice auzim, cautam in Sfintele Scripturi si cerem lui Dumnezeu sa ne arate. “

Multi libieni ar spune ca ei cred in Isus. Ei recunosc ca El este Cuvantul lui Dumnezeu, dar pentru ei, Isus a fost doar un om bun, un alt profet de la Dumnezeu. Ei resping moartea Lui pe cruce( si de asemenea invierea) si ca El este Calea catre Tatal. Numai Duhul Sfant poate sa descopere oamenilor ca Isus este Fiul lui Dumnezeu. Sa continuam sa cerem revelatia Lui peste prieteni nostri din Libia.

Citeste, mediteaza si roaga-te Ioan 1:1-37.


15-03-26

Sirte

El a pus capăt războaielor pană la marginea pămantului; El a sfăramat arcul, şi a rupt suliţa, a ars cu foc carele de război. „Opriţi- vă, şi să ştiţi că Eu sunt Dumnezeu:Eu stăpanesc peste neamuri, Eu stăpanesc pe pămant!

Psalm 46: 9-10

Taierea capului a 21 crestini copti egipteni de catre membrii gruparii ISIS in Libya a socat lumea. Crestinii au fost rapiti cu o luna inainte in Sirte, un oras de coasta situat la jumatatea drumului dintre Tripoli si Bengazi.

Sirte a servit ca un centru administrativ sub ocupatia italiana care a durat din1911 pana in 1934. Cand s-a descoperit in apropiere petrol, orasul a crescut in importanta si populatia s-a extins la aproape 80.000. A fost de asemenea orasul natal al lui Gaddafi. El a fost nascut aici si pana la urma a murit tot aici. Averea lui Gaddafi a finantat mult dezvoltarea orasului care a devenit cunoscut ca un oras bogat cu case luxoase, cele mai multe au fost complet distruse in timpul revolutiei.

Sirte s-a extins ca o baza a operatiunilor militare incepand cu revolta din 2011 care l-a rasturnat pe Muammar Gaddafi. Un oficial guvernamental a estimat ca aproximativ 1000 de militanti sunt cazati in oras.

In decembrie 2014 un doctor crestin egiptean si sotia lui au fost omorati in casa lor din acelasi oras. Atacatorii au rapit fetita lor de 13 ani. Corpul ei a fost gasit cateva zile mai tarziu. Seful consiliului local din Sirte a declarat ca atacurile au fost motivate religios.

Orasul este un bastion al lui Ansar alSharia, un grup islamic de pe lista neagra a Natiunilor Unite.  Coalitia islamica Fajr Libya ( Libya Zori de Zi) controleaza cateva parti din Sirte. In decembrie ei au lansat atacuri impotriva instalatiilor petroliere din apropiere. In februarie un grup armat a atacat campul petrolier de la Mabruk situat cam la 170 km sud-vest de Sirte, ucigand patru gardieni ai facilitatilor petroliere si sechestrarea a trei lucratori filipinezi. Atacurile au fost revendicate de membrii ISIS.

Cand vei lua un moment de rugaciune pentru Sirte, cere-i Duhului Sfant sa descopere inima lui Dumnezeu si scopul Lui pentru oras. Trimiteti-ne un feedback pe info@pray4libya.net

Citeste, mediteaza si roaga-te Psalmul 75


15-03-19

Mame

“El Îşi va paşte turma ca un Păstor, va lua mieii în braţe, îi va duce la sanul Lui, şi va călăuzi bland oile care alăptează..”

Isaia 40:11

Mamele sunt foarte respectate in cultura libiana. Cineva a explicat odata: “ Cerul este sub piciorul mamei. Tu trebuie sa te asiguri ca esti bun cu mama ta. Daca tu nu o tratezi bine, ea s-ar putea sa ii spuna lui Dumnezeu si apoi tu sa te afli in necaz, pentru ca ea are o relatie speciala cu Dumnezeu.”

Fatma pastreaza un video clip al fiului ei cel mare pe telefonul ei care a fost facut in timpul revolutiei. In video el explica motivele lui de a lupta in revolutie. El traia in Malaysia dar a decis sa se intoarca sa isi ajute tara.

Intr-o zi el si-a sunat parintii sa le spuna ca i-ar vedea la pranz. Fatma a fost bucuroasa ca poate sa il vada dupa o lunga absenta (ea nu il mai vazuse de cand el s-a intors din Malaysia). Insa, in acea dupa amiaza cativa oameni au venit la usa cu trupul fiului ei- care doar ce fusese ucis in lupta. Era ultima zi a revolutiei.

Ii este greu Fatmei sa faca fata mortii lui.  Din fericire, o familie s-a mutat langa ei si copii mici din acea familie i-au adus ceva confort.

In aceasta saptamana pe 21 martie se celebreaza in Libia Ziua Mamei. Pentru multe mame va fi o ocazie trista, o aducere aminte a copiilor pe care i-au pierdut, nu numai in revolutie, dar de asemenea in violentele de dupa. Altele traiesc in frica, vrand sa pastreze copii lor in siguranta. Ele se ingrijoreaza de fiecare data cand pleaca la scoala sau la magazinul local.

Citeste, mediteaza si roaga-te Matei 11:25-30


15-03-12

Saul al Zilelor Noastre?

“Dar Eu vă spun:Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvîntaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celor ce vă urăsc, şi rugaţi- vă pentru cei ce vă asupresc şi vă prigonesc,”

Matei 5:44

Abdullah este un musulman devotat. Scopul lui in viata este sa incurajeze cei ce sunt musulmani sa fie musulmani mai buni si sa converteasca nemusulmanii la islam. El lucreaza de asemenea pentru un department de securitate al guvernului.

Intr-o zi unitatea lui a arestat pe Ayoub, un crestin strain arab, cu acuzatia de prozelitism.  Comandantul unitatii a ordonat  lui Abdullah sa il bata pe Ayoub. Abdullah s-a oprit si l-a sunat pe liderul lui religios, intreband-ul “ daca il bat pe acest crestin Dumnezeu o sa fie multumit? “ “Da”, a venit raspunsul. Asa ca Abdullah i-a dat lui Ayoub bataia vietii lui. La urma urmei, el chiar vroia sa il multumeasca pe Dumnezeu.  El l-ar bate pe Ayoub si apoi s-ar intoarce la el mai tarziu sa-l converteasca la islam.

Altadata i s-ar fi spus sa confiste biblia lui Ayoub. Din nou a sunat pe liderul lui religious:” Dumnezeu va fi multumit daca as lua biblia de la el?” Din nou, liderul lui a spus da.

Dupa ce a fost eliberat din inchisoare, Ayoub a inceput sa il sune des pe Abdullah. La inceput, Abdullah nu a fost asa de prietenos. “ De ce ma suna Ayoub? Nu ar trebui sa ma urasca dupa toate bataile pe care i le-am dat? “ Dar Ayoub nu a mentionat bataile; el a vorbit decat despre dragostea lui Dumnezeu. Cu timpul Abdullah a inceput  sa fie mai prietenos cu el.

Cateodata Abdullah vorbeste despre islam, cum el il serveste pe Dumnezeu, si cum se roaga. Ayoub impartaseste despre dragostea lui Dumnezeu si ceea ce inseamna sa ai o relatie cu Dumnezeu cel viu.

Abdullah stie cele 99 de nume ale lui Dumnezeu din coran. El stie ca Dumnezeu este mare si puternic dar el nu stie ca Dumnezeu este dragoste si ca Dumnezeu il iubeste.

Citeste, mediteaza si roaga-te Fapte 9:1-21


15-03-05

Temeri ale Credinciosilor

“Vă spun vouă, prietenii Mei:Să nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, şi după aceea nu mai pot face nimic. Am să vă arăt de cine să vă temeţi. Temeţi- vă de Acela care, după ce a ucis, are puterea să arunce în gheenă; da, vă spun, de El să vă temeţi.

Luca 12:4-5

Ahmed este un nou credincios care a venit la credinta printr-un program de televiziune. El este incurajat sa vada ca sunt si altii ca el si ia legatura cu ei online, dar este prea speriat sa ii intalneasca in fata “ Cum as stii ca pot sa am incredere in ei si ca nu m-ar da pe mana politiei? intreaba el.

Pe timpul a 3 luni de rugaciune si post pentru Libia, cativa credinciosi expati au decis sa dedice 3 zile axate pe ruperea duhului de frica.  Urmatoarea saptamana cativa dintre ei erau arestati si retinuti: fratii egipteni au fost torturati si ca rezultat unul din ei si-a pierdut viata.

De atunci au fost mai multe rapoarte despre oameni fiind ucisi si arestati din cauza credintei lor. A purta numele lui Cristos este periculos in Libia, si ca sa te supui marii chemari ar putea sa te coste viata. Cativa straini credinciosi sunt tratati cu mai mare ingaduinta, dar credinciosii locali nu au legi sa ii protegeze. De fapt, legea ii condamna. Multi credinciosi se tem ca un membru din familie ar putea sa ii ucida ca un act de “ supunere lui Dumnezeu”.  Cateodata  chiar un angajator va retine salariul daca stie ca un angajat este credincios. Cateva grupuri religioase exista aparent cu un singur scop de a ucide orice localnic care profeseaza numele lui Isus. Frica ii tine pe fratii si surorile credinciosi de la a impartasi Vestea Buna si sa aiba partasie impreuna.

Ai vrea sa postesti pentru credinciosii libieni in aceasta saptamana? Cere Duhului Sfant sa te calauzeasca cum sa rupi duhul de frica de peste credinciosi.

Citeste, mediteaza si roaga-te  Matei 10:16-33


15-02-26

Perceptii despre Crestinism
Purtaţi- vă cu înţelepciune faţă de cei de afară; răscumpăraţi vremea. Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.

Coloseni 4: 5-6

Fatima este o femeie cu varsta de douazeci de ani necasatorita care locuieste intr-un oras mic. Niciodata nu a aparut cu capul descoperit in prezenta unui barbat (exceptand tatal ei, fratii, nepoti si, intr-o zi, sotul ei) si ea prefera sa poarte o haina lunga peste hainele ei cand merge afara. Ea stie ca reputatia femeii trebuie pazita, de aceea se imbraca modest si respectuos. Ea iubeste traditiile si sarbatorile religioase pe care le sarbatoresc impreuna. Acestea o fac sa simta ca este o parte din familia ei si din societatea libiana si din comunitatea musulmana de peste tot din lume.

Fatima nu stie prea multe despre crestinism dar ceea o face sa creada despre el o supara: crestinii poarta imbracaminte sumara, ei beau si fumeaza, si au relatii sexuale in afara casatoriei. Familia ei uraste zvonurile ca oamenii doresc sa crestineze Libia. Ei detesta idea ca femeile lor ar merge afara in fuste scurte si fumand. Ei nu vor ca stilul de viata crestin corupt pe care l-au vazut in filmele de la Hollywood sa intre in societatea lor.

Catorva femei le-ar placea sa aiba mai multa libertate de a alege sa poarte sau nu capul acoperit. Totusi ele privesc stilul de viata crestin negativ ca ceva occidental.

O descoperire a cine este Isus si ce inseamna a-L urma este necesara de a-i atrage la El. Cum ar putea vietile noastre ca si credinciosi din inauntrul si din afara Libiei sa contribuie ca ei sa vada adevarata imagine a lui Isus? Cum ne-am putea ruga pentru expati si pentru credinciosii locali?
Citeste , mediteaza si roaga-te Romani 12


15-02-19

Benghazi
În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. Lumina luminează în întunerec, şi întunericul n’a biruit- o.
Ioan 1:4-5

In estul tarii se afla Benghazi, al doilea oras al Libiei. In 15 februarie 2011, purtatorul de cuvant al victimelor din 1996 din masacrul inchisorii Abu Salim a fost arestat. O demonstratie pasnica care a urmat a fost oprita violent doua zile mai tarziu cand politia a deshis focul omorand 14. Aceasta a aprins revolutia tarii care a dus la caderea lui Gaddafi si la starea de haos care conduce inca natiunea.

Istoric, oamenii din Benghazi sunt cunoscuti ca fiind purtatorii de grija si protectorii ai oricarei persoane nevoiase care vine la ei. Ca punctul de reper important al orasului, un far vechi fata-patrat, Benghazi serveste ca un far primitor pentru oamenii pierduti. Dar acum, orasul este mai pierdut spiritual ca niciodata.

Din 2011, membri ai armatei si politiei ca si de asemenea activisti sociali au fost omorati cu sange rece- in moschei, scoli, chiar inauntrul casei lor. Lupta continua zilnic intre militia opozanta si partide. A curs mult sange nevinovat.

O femeie si-a exprimat frustrarea dupa o alta runda de lupta: “ Cladirile sunt construite din pietre si ciment si putem sa le reconstruim . Dar sufletele tinerilor din Benghazi sunt masacrate de teroristi.”

Ultimii doi ani au vazut de asemenea o crestere a atacurilor si uciderilor expatriatilor credinciosi si bisericilor. Multi crestini au plecat sau au fost fortati sa paraseasca orasul si tara.

Cum in aceasta saptamana iti vei lua timp de rugacune, cere mila lui Dumnezeu peste Benghazi. Cere Duhului Sfant sa descopere planul lui Dumnezeu pentru oras si oamenii sai.
Citeste, mediteaza si roaga-te Isaia 59


15-02-12

A Patra Aniversare a Revolutiei din 17 Februarie

”… şi care acum a făcut făgăduinţa aceasta:„Voi mai clătina încă odată nu numai pămantul, ci şi cerul“.Cuvintele acestea „încă odată“ arată că schimbarea lucrurilor clătinate, adică a lucrurilor făcute, este făcută tocmai ca să rămană lucrurile care nu se clatină. “

Evrei 12:26-27

Khaled are varsta de 30 de ani si locuieste intr-un oras la cateva ore de Tripoli. Cand a inceput revolutia, el i s-a alaturat cu entuziasm cand a ajuns in orasul lui. Cateva luni mai tarziu el comenteaza, “ Aceste luni care au trecut au fost ca un iad. Razboiul este foarte urat- nu am stiut niciodata aceasta mai inainte. Gaddafi nu este om, el este diavolul insusi. Am fost foarte aproape de moarte de multe ori. Ne luptam in fiecare zi sa ne mentinem in viata pana cand alti rebeli au venit sa ne salveze. Acea zi a fost o zi sfanta, ziua victoriei noastre.”

Doi ani mai tarziu, descurajat de violenta continua si actele de agresiune impotriva expatilor, el spune, “ Cativa dintre asa-zisii revolutionari au facut cele mai oribile lucruri civililor in numele revolutiei.”

La fel ca multi alti libieni, Khaled a vrut sa paraseasca tara, dar a decis sa ramana pentru familia lui. Acum, trei ani mai tarziu, deziluzia si disperarea macina : “ Lucrul trist este ca oamenii inocenti sunt prinsi in schimburi de foc , ca si cand viata omeneasca nu ar valora nimic. Oamenii aici sufera in fiecare zi cu talhari inarmati , schimburi de focuri, si asa mai departe. Am realizat acum ca problema nu a fost cu Gaddafi. Libienii sunt foarte goi- si cand au sansa expun partea intunecata din interiorul lor. Dar poate aceasta este natura umana. Cateodata, ma simt disperat. Asa aratam noi intr-adevar? Este aceasta adevarata natura umana? Eu vreau sa traiesc intr-un loc cu pace, fara razboi, fara ura. Ma simt pierdut si nauc in aceasta situatie, intrebandu-ma; este lumina la sfarsitul acestui tunel?

Citeste, mediteaza si roaga-te Osea 2: 14-23


15-02-05

Viata Pentru Tineri

Căci Eu ştiu gandurile, pe care le am cu privire la voi, zice Domnul, ganduri de pace şi nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o nădejde. “

Ieremia 29:11

Violenta continua de la revolutie influenteaza copii din Libia, invaluind vietile lor intru-un mediu de frica.

Ahmed are 13 ani. Pe cand statea la scoala scriind examenul final o bomba a explodat chiar doua cladiri mai departe. Era o asa aparitie de zi cu zi incat el doar s-a uitat in sus si a continuat cu un suspin. Dar cand un avion militar zboara foarte jos deasupra scolii doua zile mai tarziu, el si colegii lui s-au aplecat si s-au umplut de sudoare rece. Ei au crezut ca sunt sub atac.

Fratele lui de 15 ani, Mahmoud, a adormit in clasa odata si cand profesorul a lovit o rigla de pupitrul lui ca sa–l trezeasca el a izbucnit in lacrimi.

In vremuri mai sigure. Ahmed obisnuia sa joace fotbal pe strada cu prietenii lui. Parintii lui nu ii mai dau voie afara. Lor le este frica ca ar putea fi rapit. Cateodata tatal lui sta afara cu alti barbati din cartier si el si prietenii lui se pot juca sub privirile vigilente ale tatilor lor.

Ca toate famillile pe care le cunoaste , familia lui Ahmed detine arme de foc pentru protectie. Chiar fratele lui, Mahmoud merge peste tot cu un pistol.

Ahmed se plictiseste acasa. El este frustrat si manios, si totusi nu poate sa faca nimic pentru a schimba situatia. Cateodata el vrea sa loveasca pe cineva sa scape de toata mania din interiorul lui. Cand prietenul lui a luat creionul lui favorit, a izbucnit. A simtit ca ar fi putut sa il ucida daca profesorul nu ar fi intervenit.
Citeste, mediteaza si roaga-te Isaia 11:1-10


15-01-29

Berberii

Deci, dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi.
Ioan 8:36

“Salaam” a crezut ca este singurul membru al tribului Amazigh care il cunoaste pe Isus. Toata lumea in satul lui si in zona Libiei au fost musulmani dar nu arabi.

Imaginati-va surpriza lui “Salaam” cand intr-o zi s-a intalnit cu doi credinciosi in Isus dintr-o tara invecinata care vorbeau limba lui! Lacrimi de bucurie au curs pe fetele lor in timp ce vorbeau cu usurinta unii cu altii si pe cand credinciosii povesteau cum mii de amazigh au devenit crestini in tara vecina.

Berberii, de altfel cunoscuti sub numele de amazigh, sunt locuitorii originali ai Africii de Nord. Berberii libieni traiesc in orasele din Muntii Jabal Nafusa, de-a lungul coastei din Tripolitania si in oazele desertice din Cyrenaica si Fezzan. Multi libieni care pretind ca au descendenta araba prezinta de asemenea urme amestecate de origine berbera.

De la revolutia din 2011, berberii in Libia au afisat deschis steagul lor si isi invata copii limba tamazight . Simbolul steagului lor ii proclama ca “oameni liberi si nobili”. Ei sunt oameni plini de speranta si muncitori.

Inainte de venirea Islamului, berberii se identificau ca si crestini, evrei sau politeici. Astazi majoritatea berberilor sunt musulmani, chiar daca unii consimt ca religia le-a fost impusa cu secole in urma.

Citeste, mediteaza si roaga-te Ioan 4:1-42.


15-01-22

Derna

Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii şi sangelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpanitorilor întunerecului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cereşti.
Efeseni 6:12

Derna este un oras port in Estul Libiei cu o populatie de peste 100.000 de locuitori si se situeaza intre Muntii Verzi , Marea Mediterana si desert. Orasul este gazda pentru oameni de origini mixte.

Este o fortareata pentru grupurile radicale incluzand Ansar al-Sharia, clasificate de ONU ca o organizatie terorista. In aprilie 2014 o ramura a grupului a anuntat ca a implementat legea islamica Sharia in Derna. Auto-proclamatul “Consiliul Shura al Tineretului Islamic” a deschis instantele islamice si a stabilit forta religioasa politista in oras. Zeci de membri mascati au aparut in uniforme militare defiland regulat in camioane transportand lansatoare de rachete si mitraliere si fluturand steaguri negre si albe de jihadisti. Consiliul Shura a postat in august un video online aratand executia publica pe stadionul de fotbal din Derna a unui egiptean acuzat de crima.

Derna are o istorie lunga a radicalismului islamist. Marginalizata in timpul lui Gaddafi ea a contribuit Al-Qaedei din Irak cu mai multi luptatori straini pe cap de locuitor decat oricare alt oras din Orientul Mijlociu. De asemenea a furnizat zeci de luptatori pentru ISIS in Siria. Majoritatea jihadistilor seniori din Libia sunt fosti membri Al-Qaeda si exista o lupta ideologica intre ei si adeptii ISIS.

In noiembrie 2014 cateva factiuni din Derna au promis credinta gruparii ISIS ( si conducerii lui Abu Bakr Al Baghdadi) , dar este neclar caruia dintre ele anume si cat suport au. In aceeasi luna corpurile a trei activisti anti-ISIS au fost gasite decapitate in oras. Cei trei, care au dat informatii despre oras prin media sociala, au fost rapiti cu cateva saptamani inainte. Orasul pare a fi un loc spiritual intunecat.

Petrece un timp in lauda si inchinare si ridica in rugaciune Derna la tronul lui Dumnezeu; invitand adevarul si lumina Lui in Derna. Cere Duhului Sfant sa descopere inima lui Dumnezeu pentru locuitori si gruparile extremiste. Care este scopul si planul Lui pentru ei? Tu poti sa trimiti cuvintele din Scriptura pe care le primesti la info@pray4libya.net sau sa le postezi pe Facebook sau pagina de Twitter.
Citeste, mediteaza si roaga-te 2 Cronici 20:15-22


15-01-15

Seminte ale Vesniciei

Căci după cum ploaia şi zăpada se pogoară din ceruri, şi nu se mai întorc înapoi, ci udă pămîntul şi-l fac să rodească şi să odrăslească, pentru ca să dea sămînţă sămănătorului şi paine celui ce mănîncă, tot aşa şi Cuvantul Meu, care iese din gura Mea, nu se întoarce la Mine fără rod, ci va face voia Mea şi va împlini planurile Mele.

Isaia 55:10-11

Radacinile Evangheliei in Libia sunt de acum 2000 de ani. Vedem oamenii din tara participand in istoria Evangheliei – cum ar fi Simon din Cirene (in Estul Libiei) ca de asemenea acei prezenti la Rusalii. Astazi ruinele antice in Libia sunt martorii tacuti ai prezentei bisericii primare.

In timpurile moderne semintele Evangheliei sunt sadite in moduri diferite. Adevarul despre Isus este impartasit; cativa oameni au primit portiuni din Scriptura; altii au fost atinsi prin rugaciunile credinciosilor. Unii dintre ‘semanatori’ au platit un pret mare pentru semanatul lor.

Cativa turisti au vizitat unul dintre orasele unde poti sa vezi ramasitele unei biserici timpurii. Au intalnit un tanar credincios. El a fost uluit sa auda ca Libia a fost mentionata in Biblie (in Faptele Apostolilor). I-a intrebat daca Simon din Cirene era din a lor Cirene. El a fost foarte mandru si incurajat ca tara lui a fost mentionata in Biblie.
Cum putem sa ne rugam pentru samanta care a fost sadita? Cere Duhului Sfant sa ne arate cum sa ne rugam pentru samanta Evangheliei care sta culcata in stare latenta de mult timp?

Citeste, mediteaza si roaga-te Ezechiel 47.


15-01-08

Proclamatie

Porţi, ridicaţi- vă capetele; ridicaţi- vă, porţi vecinice, ca să intre Împăratul slavei!-
„Cine este acest Împărat al slavei? “- Domnul cel tare şi puternic, Domnul cel viteaz în lupte.
Psalmul 24:7-8

Cum statea in celula politiei , nestiind ca va aparea in instanta in acea zi, o credincioasa persecutata a simtit ca Dumnezeu ii da Psalmul 24 sa se roage pentru Libia. Mai tarziu, pe cand gardienii o conduceau la tribunal, ea a vazut graffiti pe un zid: ‘Ridica-ti capul, o Libia”. Dumnezeu nu a uitat Libia. El are planuri bune pentru tara.

Proclama Numele lui Dumnezeu peste Libia si oamenii ei, si invita Lumina in tara. Provoaca vitejii din acest pamant si acest popor. Cheama barbatii si femeile de pace sa deschida usa Evangheliei si sa il primeasca pe Imparatul imparatilor.

Ai primit promisiuni specifice pentru aceasta tara pretioasa? Roaga-te pentru implinirea lor sau cere Duhului Sfant versuri din Scriptura sau promisiuni pentru care sa te rogi. Ai putea sa proclaim maretia si puterea lui Dumnezeu peste Libia in cantece de lauda si inchinare.

Citeste, mediteaza si roaga-te Isaia 35.


15-01-01

Daramand Intarituri
Caci armele cu care ne luptam noi, nu sunt supuse firii pamantesti, ci sunt puternice, intarite de Dumnezeu ca sa surpe intariturile. Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime, care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos.
(2 Corinteni 10: 4-5)

Ghaddafi s-a folosit de vrajitorie ca sa-l tina in putere si sa il protejeze impotriva dusmanilor lui. Cu toate ca el nu mai este la conducere , puterile intunericului care au castigat acces prin generatii de occultism, pacate si blesteme , inca domineaza. In ultimii patru ani a fost varsat mult sange. Libia ar putea sa apara ca devine locul de joaca al lui Satan; intunericul se infiltreaza val dupa val.

Intariturile peste Libia includ vrajitorie, mandrie, neprihanire de sine, anticristism, (respingand moartea, invierea si ideea de Fiu al lui Dumnezeu), moarte, si umanism.

Prin Isus sa venim cu curaj la Tron. Dati voie Duhului Sfant sa ne cerceteze inimile si, cu smerenie si incredere in Isus, haideti sa daramam aceste intarituri prin rugaciune; smulgand lucrarile celui rau astfel incat sa putem prepara terenul pentru Imparatie.

Intreaba Duhul daca sunt alte puteri sau mentalitati care ar trebui sa fie doborate. Stai impotriva lor si continua sa ceri Duhului mai multa revelatie.
Invita alti credinciosi sa posteasca o zi sau mai multe in aceasta saptamana pentru tara. Termina timpul tau de rugaciune in lauda si multumire Regelui regilor.

Citeste, mediteaza si roaga-te Psalmul 97.